Τι είναι το Career Coaching και πότε το χρειάζεσαι;

Έως και σήμερα, υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι που δεν γνωρίζουν τι είναι το career coaching (συμβουλευτική σταδιοδρομία) και πως μπορεί να τους ωφελήσει. Αρκετοί βρίσκουν τους εαυτούς τους χωρίς κίνητρο για τη δουλειά τους, η παραγωγικότητα και η δημιουργικότητα τους εξασθενεί μέρα με τη μέρα και δυσκολεύονται να πάρουν τις κατάλληλες αποφάσεις.

Πόπη Δημητροπούλου, Creative Business Coach, CPC

Πόπη Δημητροπούλου, Creative Business Coach, CPC

Αν βρίσκεσαι ανάμεσα στους ανθρώπους που έχουν αποφασίσει πως θέλουν να αλλάξουν την καριέρα τους, να πάρουν πιο σωστές αποφάσεις, να βελτιώσουν την επιχείρηση τους ή ακόμα και να γίνουν η καλύτερη εκδοχή του εαυτού τους, τότε όταν τελειώσεις αυτό το άρθρο, οι περισσότερες ερωτήσεις και απορίες σου θα ‘χουν απαντηθεί.

Τι είναι το Career Coaching;

Το career coaching (αλλιώς γνωστό και ως συμβουλευτική σταδιοδρομίας ή επαγγελματική συμβουλευτική ή ακόμα και επαγγελματικός προσανατολισμός) εστιάζει στην προσωπική επαγγελματική ανάπτυξη, στην αλλαγή επαγγέλματος, στην δημιουργία στόχων, στο να σε βοηθήσει ώστε να ανακαλύψεις την ιδανική καριέρα για εσένα αλλά και για να δημιουργήσεις το κατάλληλο σχέδιο δράσης.

Αν αντιμετωπίζεις προβλήματα με τα εργασιακά σου, η επιχείρηση σου δεν προχωράει έτσι όπως το είχες σχεδιάσει αρχικά, θέλεις να αλλάξεις επάγγελμα ή να βελτιώσεις την δουλειά σου, αισθάνεσαι απογοητευμένος/νη με την τρέχουσα επαγγελματική σου κατάσταση και ούτω καθεξής, τότε μέσω του career coaching θα έχεις την δυνατότητα να τα αλλάξεις όλα αυτά και να ξεκινήσεις να βλέπεις τα αποτελέσματα που τόσο επιθυμείς.

Διάβασε επίσης: Τι είναι το Business Coaching και γιατί είναι σημαντικό;

Παρόλα αυτά, το career coaching απαιτεί όλη την προσοχή σου και τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει αν δεν το επιθυμείς πραγματικά. Ένας career coach, ωστόσο, μπορεί να σε βοηθήσει να επιτύχεις τους στόχους σου και να αλλάξεις ολόκληρη την τρέχουσα επαγγελματική σου κατάσταση, με σωστά σχέδια δράσης που μόνο ένας επαγγελματίας γνωρίζει πως να δημιουργήσει σωστά.

Τι κάνει ένας Career Coach;

Αν νιώθεις ότι έχεις χάσει τον επαγγελματικό προσανατολισμό σου, τότε το να απευθυνθείς σε έναν career coach είναι σίγουρα η σωστή απόφαση. Ένας καλός career coach θα ακούσει τις ανησυχίες σου, θα σου δώσει μια ειλικρινή εκτίμηση των αδυναμιών σου και θα σε βοηθήσει να αξιοποιήσεις τα δυνατά σου σημεία.

Οι career coaches θα σε βοηθήσουν να καθορίσεις επίσης ρεαλιστικούς στόχους και θα είναι εκεί για να αναπτύξετε μαζί σχέδια δράσης, να βρεις όλα τα απαραίτητα κίνητρα για να ξεκινήσεις δυναμικά, να αντιμετωπίσεις κάθε πρόκληση και να φτάσεις σε ένα σημείο αυτοπεποίθησης και σιγουριάς.

Προτού απευθυνθείς σε έναν ειδικό, διάβασε το προηγούμενο άρθρο που δημοσίευσα με τίτλο “Career Coach: Τι κάνει και πόσο χρήσιμος μπορεί να είναι;” στο οποίο απαντάω σε 5+1 ερωτήσεις από το Infowoman. Εκεί, θα βρεις απαντήσεις σε ερωτήσεις για το ποιος είναι ο κατάλληλος career coach για εσένα, με ποια κριτήρια πρέπει να τον/την επιλέξεις, πόσος καιρός χρειάζεται για να γίνει μια επαγγελματική μετάβαση και πολλά ακόμα.

Πότε είναι απαραίτητο το career coaching;

Όλοι χρειαζόμαστε λίγη βοήθεια κάποιες φορές. Και όπως όταν δεν αισθανόμαστε ψυχολογικά καλά απευθυνόμαστε σε έναν ψυχολόγο ή ψυχοθεραπευτή, έτσι και για τα επαγγελματικά μας απευθυνόμαστε σε έναν career coach. Αλλά πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για να κλείσουμε μια συνεδρία και πως γνωρίζουμε ότι χρειαζόμαστε έναν career coach για να μας βοηθήσει;

Το career coaching είναι απαραίτητο όταν:

  • Αντιμετωπίζουμε άγχος στο περιβάλλον εργασίας μας.

  • Η καριέρα μας έχει πάρει λάθος στροφή.

  • Δυσκολευόμαστε να δημιουργήσουμε ένα σχέδιο δράσης.

  • Νιώθουμε απογοητευμένοι από την τρέχουσα επαγγελματική μας κατάσταση.

  • Δεν έχουμε θέληση για εργασία.

  • Δεν έχουμε το θάρρος για να κάνουμε τα πρώτα βήματα.

  • Αντιμετωπίζουμε προβλήματα με την αναζήτηση εργασίας.

  • Η επιχείρηση μας δεν πάει έτσι όπως θέλαμε.

Αυτά είναι μόλις τα βασικά και πιο γενικευμένα θέματα στα οποία εστιάζει ένας career coach μέσω του career coaching. Ωστόσο, καθώς τα προβλήματα (και οι καταστάσεις) κάθε ανθρώπου είναι διαφορετικά, ένας career coach εστιάζει στο να δημιουργεί αποτελεσματικά σχέδια δράσης τα οποία αναλογούν με τη παρούσα κατάσταση στην οποία βρίσκεσαι.

Σε κάθε περίπτωση, το career coaching είναι αρκετά ευέλικτο για να σου παρέχει όλα όσα χρειάζεσαι για να κάνεις ένα δυναμικό ξεκίνημα και να επιτύχεις τους στόχους σου. Αν δεν είσαι σίγουρος/ρη για το αν είναι απαραίτητο το career coaching για εσένα, μπορείς να κλείσεις μια δωρεάν συνεδρία (αναφορά στην τελευταία ενότητα του άρθρου), μέσα από την οποία θα απαντηθούν όλες οι ερωτήσεις και οι προβληματισμοί σου.

Τι δεν μπορεί να κάνει ένας career coach;

Αρκετοί άνθρωποι προσλαμβάνουν έναν career coach έχοντας την εντύπωση πως θα κάνει όλη τη δουλειά γι ‘αυτούς. Αρκετοί θεωρούν επίσης πως ένας career coach μπορεί να τους βοηθήσει να βρουν νέα δουλειά μέσα σε μια νύχτα, ή πως θα καταφέρουν να επιτύχουν μέσα στο πρώτο κιόλας 24ωρο.

Ένας career coach θα σου παρέχει όλα τα απαραίτητα μέσα για να μπορέσεις να πετύχεις ή να ξεκινήσεις να βλέπεις άνοδο με την επιχείρηση ή τα επαγγελματικά σου. Θα σε βοηθήσει να αποκτήσεις μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και θα σε προετοιμάσει σωστά για την επόμενη συνέντευξη και θα είναι εκεί για να σε συμβουλεύει σωστά για κάθε σου κίνηση. Αυτό σημαίνει πως θα χρειαστεί να είσαι πρόθυμος να αλλάξεις τα πράγματα προς το καλύτερο, να εξασκείσαι σωστά και να ακολουθείς το σχέδιο δράσης που θα δημιουργήσετε μαζί.

Για να καταφέρεις να δεις τα αποτελέσματα που τόσο επιθυμείς, θα πρέπει να είσαι πρόθυμος να δουλέψεις γι ‘αυτά. Για να καταφέρουμε να φτάσουμε στο επίπεδο που όλοι θέλουμε, δεν απαιτεί απλά να έχουμε ένα σχέδιο δράσης μπροστά μας, αλλά και τη θέληση για να πετύχουμε τους στόχους μας με αυτό. Ένας career coach θα σου παρέχει όλα όσα χρειάζεσαι για να ξεκινήσεις να βλέπεις άνοδο, σε οτιδήποτε και αν είναι αυτό που χρειάζεσαι βοήθεια, με ρεαλιστικά σχέδια δράσης. Ένα καλό πρόγραμμα για να ξεκινήσεις είναι το Career Discovery Program, για το οποίο μπορείς να μάθεις περισσότερα στην επόμενη ενότητα.

Τι είναι το Career Discovery Program;

Το Career Discovery Program σε βοηθά να ενδυναμωθείς, να αποκτήσεις έναν πιο θετικό τρόπο σκέψης και να αποκτήσεις εμπιστοσύνη στον εαυτό σου. Μέσα από το πρόγραμμα θα ορίσουμε συγκεκριμένους στόχους και θα δημιουργήσουμε ένα δυναμικό σχέδιο δράσης για να απελευθερώσεις τη δημιουργικότητά σου, να απολαύσεις τη ζωή σου περισσότερο και να ανακαλύψεις την ιδανική καριέρα για σένα!

Το Career-Discovery Program είναι για σένα εάν:

  • Δεν μπορείς να εκφράσεις τον εαυτό σου και το όραμά σου.

  • Νιώθεις απογοητευμένος/η από την τρέχουσα επαγγελματική σου κατάσταση.

  • Θέλεις να αποκτήσεις το θάρρος για να κάνεις το πρώτο βήμα.

  • Θέλεις να ζωντανέψεις τη δημιουργική επιχειρηματική σου ιδέα.

  • Αισθάνεσαι πώς χρειάζεσαι καθοδήγηση για να ξεκινήσεις τη δική σου δημιουργική επιχείρηση.

  • Θέλεις να αποκτήσεις ισορροπία μεταξύ της επαγγελματικής και της προσωπικής σου ζωής.

  • Θέλεις να ανακαλύψεις την ιδανική καριέρα για σένα!

Στόχος του Career-Discovery Program είναι να σε βοηθήσει να ξεπεράσεις τις περιοριστικές σου πεποιθήσεις και να σου επιτρέψει να προχωρήσεις προς τα εμπρός με αυτοπεποίθηση.

Πως να κλείσεις μια δωρεάν συνεδρία

Είτε θέλεις να ξεκινήσεις άμεσα, είτε δεν είσαι σίγουρος/ρη για το αν το career coaching είναι για εσένα, αλλά θέλεις να απευθυνθείς σε έναν επαγγελματία coach, τότε μπορείς να κλείσεις με ευκολία μια δωρεάν online συνεδρία, μέσω της οποίας θα καταλάβεις και θα κατανοήσεις καλύτερα για το τι πραγματικά είναι το career coaching και πως μπορεί να σε βοηθήσει βάση της τωρινής σου κατάστασης.

Κλείσε μια δωρεάν συνεδρία.