5 Πράγματα που πρέπει να ξέρεις όταν ξεκινάς μια online επιχείρηση

Η έναρξης μιας καινούργιας online επιχείρησης μπορεί να αποτελέσει μια ιδιαίτερα ανταποδοτική και κερδοφόρα επιλογή. Παρόλα αυτά, συνοδεύεται απ’ το δικό της σύνολο προκλήσεων και κινδύνων. Είτε θέλεις να ξεκινήσεις να πουλάς προϊόντα, υπηρεσίες, είτε ακόμα και το δικό σου περιεχόμενο, τότε είναι σαφές πως θα πρέπει να έχεις ένα όραμα και ένα πλάνο.

© Pexels

Μέσα από αυτό το άρθρο θα δούμε τα πέντε βασικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις όταν ξεκινάς την δική σου online επιχείρηση, από την επιλογή του κατάλληλου θέματος ή προϊόντος, μέχρι και την κατασκευή της δικής σου ιστοσελίδας και την ανάπτυξη της δικής σου digital marketing στρατηγικής.

1. Επίλεξε μια θεματολογία ή ένα προϊόν με υψηλή ζήτηση

Ένα από τα πρώτα βήματα για να ξεκινήσεις την δική σου online επιχείρηση είναι να αποφασίσεις πρώτα τι είναι αυτό που θέλεις να προσφέρεις και σε ποιο κοινό θα απευθύνεται. Θα πρέπει να ασχοληθείς με κάτι που γνωρίζεις καλά, σε ενδιαφέρει και δεν έχεις πρόβλημα να εστιάσεις αποκλειστικά σε αυτό για τα επόμενα χρόνια.

Ωστόσο, ακόμα κι αν παρέχεις το καλύτερο προϊόν που έχει κατασκευαστεί, ή πλούσιο και μοναδικό περιεχόμενο, αυτό δεν σημαίνει πως θα έχει απαραίτητα πωλήσεις ή προβολές. Οτιδήποτε κι αν είναι αυτό το οποίο θα προσφέρεις, θα πρέπει να έχει ζήτηση και δυνατότητες ανάπτυξης. Για να μάθεις περισσότερα σχετικά με τη ζήτηση για ένα προϊόν, μια υπηρεσία ή το περιεχόμενο που θα παρέχεις, μπορείς να χρησιμοποιήσεις εργαλεία όπως το Google Trends, το Keyword Planner, το Amazon Best Sellers, το Ahrefs, ή ακόμα και να αναζητάς σε γνωστά forums όπως το Reddit.

Θα πρέπει επίσης να κάνεις μια έρευνα αγοράς γύρω από τους ανταγωνιστές σου ;ώστε να ελέγξεις τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα τους. Τι είναι αυτό που κάνουν αρκετά καλά; Με ποιους τρόπους τους βρίσκουν νέοι πελάτες; Τι είναι αυτό που θα μπορούσες να παρέχεις και δεν παρέχουν αυτοί; Οποιαδήποτε ιδέα, πληροφορία ή στατιστική αναφορά καταφέρεις να βρεις, τόσο πιο αξιόπιστη θα είναι η μελέτη σου.

Χρησιμοποίησε τις πληροφορίες και τα τελικά στατιστικά που θα λάβεις από την έρευνα αγοράς σου ώστε να προσαρμόσεις τα προϊόντα, τις υπηρεσίες ή το περιεχόμενο σου ανάλογα με τις συγκεκριμένες ανάγκες και βάση της ζήτησης που υπάρχει αυτή την στιγμή (αλλά και τους τελευταίους μήνες) από τους καταναλωτές.

2. Αγόρασε ένα domain name, ένα hosting και επέλεξε μια πλατφόρμα

Η ιστοσελίδα είναι ο ψηφιακό χώρος μέσα από τον οποίο θα παρουσιάζεις, θα προωθείς και θα αναδεικνύεις την εταιρεία σου και τα προϊόντα, τις υπηρεσίες ή το περιεχόμενο που θα παρέχεις. Θα πρέπει να είναι σωστά στημένη, εύκολη στη χρήση και βελτιστοποιημένη ώστε να είναι συμβατή με κάθε συσκευή (ώστε να έχει καθένας πρόσβαση σε αυτή).

Στις μέρες μας είναι εύκολο για τον καθένα να κατασκευάσει τη δική του ιστοσελίδα. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να χρησιμοποιήσεις hosting εταιρείες όπως την Hostinger, απ’ την οποία αγοράζεις ένα WordPress Hosting πακέτο, ένα domain name, και στη συνέχεια ξεκινείς να μορφοποιείς τη νέα σου ιστοσελίδα επιλέγοντας ένα διαθέσιμο πρότυπο, εισάγωντας σελίδες, άρθρα, φωτογραφίες και οτιδήποτε άλλο επιθυμείς.

Το domain name που θα επιλέξεις θα είναι ουσιαστικά το όνομα της ιστοσελίδας σου. Ένα όνομα προτείνεται να είναι είναι σχετικό, αξιομνημόνευτο και εύκολο στην έκφραση και τη γραφή. Ανάλογα με τον τύπο της online επιχείρησης που σκοπεύεις να ξεκινήσεις, ίσως χρειαστείς μια πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου ώστε να πουλάς τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες σου.

Ορισμένες από τις καλύτερες e-commerce πλατφόρμες είναι το Shopify, το Squarespace και το WooCommerce. Εναλλακτικά, το Gumroad είναι μια εξαιρετική πλατφόρμα για να πουλάς τις υπηρεσίες σου, templates, σχέδια, λογότυπα, φωτογραφίες, βίντεο και οτιδήποτε άλλο δημιουργείς.

3. Δημιούργησε υψηλής ποιότητας προϊόντα, υπηρεσίες ή περιεχόμενο που επιλύουν προβλήματα

Ο πυρήνας της online επιχείρησης σου είναι η αξία που παρέχεις στους πελάτες σου μέσω των προϊόντων, των υπηρεσιών ή του περιεχομένου της. Για να καταφέρεις να δεις αρκετές πωλήσεις και μεγάλη ζήτηση, προσπάθησε να εστιάσεις σε οτιδήποτε παρέχει κάποια αξία, λύνει κάποιο πρόβλημα, ή διευκολύνει την καθημερινότητα των ανθρώπων.

Το δύσκολο μέρος αυτής της διαδικασίας είναι να καταφέρεις να δημιουργήσεις κάτι μοναδικό, καινοτόμο και ανώτερο από αυτό των ανταγωνιστών σου. Για να τα προωθήσεις ακόμα περισσότερο μέσω της ιστοσελίδας σου, φρόντισε πως έχεις εισάγει μέσα όλες τις κριτικές ή τη γενική βαθμολογία που έχει λάβει από τους πελάτες σου, testimonials που σου έχουν αφήσει, ή ακόμα και εμπειρίες πελατών.

Προσπάθησε να διατηρείς ένα πρόγραμμα δημιουργίας περιεχομένου, το οποίο αναλύει και καλύπτει όλες τις ερωτήσεις, τους προβληματισμούς και τις απορίες που μπορεί να έχει κάποιος σχετικά με τα προϊόντα, τις υπηρεσίες ή το περιεχόμενο που προσφέρεις. Χρησιμοποίησε SEO (Search Engine Optimization) στρατηγικές για να αυξήσεις την οργανική κίνηση και να αποκτήσεις νέους πελάτες ή αναγνώστες.

4. Ανέπτυξε μια digital marketing στρατηγική που προσελκύει και μετατρέπει το κοινό σου

Το να έχεις ένα εξαιρετικό προϊόν ή μια υπηρεσία δεν αρκεί αν κανείς δεν το γνωρίζει ή δεν το εμπιστεύεται. Θα πρέπει να αναπτύξεις μια digital marketing στρατηγική που να προσελκύει νέους επισκέπτες και να μετατρέπει τους απλούς αναγνώστες σε πελάτες. Μια τέτοια marketing στρατηγική θα πρέπει να περιλαμβάνει:

  • Search engine optimization (SEO): Αυτή είναι η διαδικασία βελτιστοποίησης της ιστοσελίδας σου και του περιεχομένου της με σχετικές λέξεις-κλειδιά και φράσεις που αναζητάει συχνά το κοινό σου σε μηχανές αναζήτησης όπως η Google και η Bing. Οι ίδιες τακτικές και στρατηγικές θα αποφέρουν επίσης τις σωστές απαντήσεις που θα λαμβάνουν οι πελάτες σου όταν κάνουν ερωτήσεις για την επιχειρήσεις σου σε AI Chatbots όπως το ChatGPT και το Bing Chat.

  • Content marketing: Το content marketing με απλά λόγια είναι μια στρατηγική μάρκετινγκ που περιλαμβάνει τη δημιουργία, τη δημοσίευση και τη διανομή περιεχομένου που επικεντρώνεται στο να προσελκύσει ένα συγκεκριμένο κοινό και να προωθήσει τα προϊόντα και τις υπηρεσίες μιας εταιρείας. Το content marketing μπορεί να περιλαμβάνεται από άρθρα ιστοσελίδων, βίντεο, podcast επεισόδια, newsletters, white papers, social media posts και οτιδήποτε άλλο παρέχει αξία και προσελκύει νέους πελάτες.

  • Social media marketing: Αυτή είναι η διαδικασία χρήσης πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook, το Instagram, το Twitter, το LinkedIn ή το Pinterest για να συνδέεσαι με το κοινό σου, να αυξάνεις την αναγνωρισιμότητα της online επιχείρησης σου και να μετατρέπεις τους απλούς χρήστες σε πελάτες.

  • Email marketing: Το email marketing είναι ένας από τους παλαιότερους τρόπους προώθησης προϊόντων και υπηρεσιών μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (ή αλλιώς, emails). Οι επιχειρήσεις χρησιμοποιούν εδώ και χρόνια το email marketing για να προωθούν πιο αποτελεσματικά τις νέες καταχωρήσεις προϊόντων τους, για να προωθούν συγκεκριμένες υπηρεσίες ή συνδρομητικά πακέτα, καθώς επίσης και για να παρέχουν ενημερώσεις σχετικά με το brand τους.

5. Παρακολούθα και μέτρα τις αποδόσεις σου, κάνοντας ανάλογες προσαρμογές

Το τελευταίο πράγμα που πρέπει να γνωρίζεις όταν ξεκινάς μια νέα online επιχείρηση είναι πως να παρακολουθείς, να μετράς και να ορίζεις τις αποδόσεις σου. Οι πληροφορίες που θα λαμβάνεις θα σε βοηθήσουν να προσαρμόσεις τα προϊόντα, τις υπηρεσίες ή το περιεχόμενο σου όπου και όποτε είναι απαραίτητο, με αποτέλεσμα να επιτύχεις τους στόχους σου πιο γρήγορα.

Μπορείς να χρησιμοποιήσεις εργαλεία όπως το Google Analytics, το Search Console, το Bing Webmaster Tools, τα Facebook Insights και άλλες παρόμοιες πλατφόρμες που θα σε βοηθάνε να παρακολουθείς και να αναλύεις την αφοσίωση, τις μετατροπές και τα έσοδα της ιστοσελίδας σου. Θα πρέπει επίσης να ορίσεις και μερικούς βασικούς δείκτες απόδοσης (KPI) και μετρήσεις που ευθυγραμμίζονται με τους στόχους σου.

Μερικά από τα κοινά KPI και οι μετρήσεις για διαδικτυακές επιχειρήσεις είναι:

  • Επισκέπτες ιστοσελίδας (Website Visitors): Ο αριθμός των ατόμων που επισκέπτονται την ιστοσελίδα σου σε μια δεδομένη περίοδο.

  • Ποσοστό εγκατάλειψης (Bouce Rate): Το ποσοστό των επισκεπτών που εγκαταλείπουν την ιστοσελίδα σου αφού δουν μόνο μία σελίδα.

  • Μέση διάρκεια περιόδου σύνδεσης (Average session duration): Ο μέσος χρόνος που αφιερώνουν οι επισκέπτες στην ιστοσελίδα σου σε μία επίσκεψη.

  • Συναλλαγματική ισοτιμία (Conversion rate): Το ποσοστό των επισκεπτών που πραγματοποιούν μια επιθυμητή ενέργεια στην ιστοσελίδα, όπως thn εγγραφή στο newsletter, την συμπλήρωση κάποιας φόρμας, την επικοινωνία κ.α.

  • Κόστος απόκτησης πελατών (CAC): Το μέσο χρηματικό ποσό που ξοδεύεις για να αποκτήσεις έναν νέο πελάτη.

  • Αξία διάρκειας ζωής πελάτη (CLV): Το μέσο χρηματικό ποσό που θα ξοδέψει ένας πελάτης στην επιχείρησή σας κατά τη διάρκεια της ζωής του.

  • Απόδοση επένδυσης (ROI): Ο λόγος του κέρδους που δημιουργείται από την επιχείρηση σου στο διαδίκτυο διαιρούμενος με το συνολικό κόστος που επενδύθηκε σε αυτήν.

Με την παρακολούθηση και τη μέτρηση της απόδοσης και των KPI σου, θα είσαι σε θέση να εντοπίσεις τα δυνατά και αδύναμα σημεία σου και να τα βελτιστοποιήσεις βάση των στρατηγικών και των τακτικών που έχεις επιλέξει.

Συμπέρασμα..

Το ξεκίνημα μιας καινούργιας online επιχείρησης μπορεί να γίνει ιδιαίτερα προκλητικό. Παρόλα αυτά, με ορισμένα βασικά βήματα θα είσαι σε θέση να ξεκινήσεις πιο δυναμικά από ποτέ άλλοτε.

Συνοψίζοντας, σιγουρέψου πως:

  1. Έχεις επιλέξει ένα εξειδικευμένο κοινό, ένα στόχο και έχεις αναλύσει τον ανταγωνισμό και τη ζήτηση που υπάρχει στον συγκεκριμένο κλάδο.

  2. Έχεις κατασκευάσει μια ιστοσελίδα και έχεις επιλέξει ένα μοναδικό domain name.

  3. Έχεις δημιουργήσει υψηλής ποιότητας προϊόντα, υπηρεσίες ή περιεχόμενο.

  4. Έχεις αναπτύξει μια digital marketing στρατηγική για τη προσέλκυση και τη μετατροπή νέου κοινού σε πελάτες.

  5. Είσαι έτοιμος/η να ξεκινήσεις να αναλύεις τις αποδόσεις ώστε να προχωράς άμεσα σε όσες προσαρμογές είναι αναγκαίες.

Αν συνεχίζεις να αντιμετωπίζεις προβλήματα, να έχεις απορίες ή να νιώθεις αβεβαιότητα με τις επόμενες κινήσεις σου και χρειάζεσαι βοήθεια, τότε μη διστάσεις να κλείσεις μια δωρεάν 20λεπτη συνεδρία.