Career Growth: 10 Επιχειρηματικές στρατηγικές ανάπτυξης

Στο σημερινό ανταγωνιστικό επιχειρηματικό τοπίο, οι επαγγελματίες χρειάζονται κάτι περισσότερο από τεχνική τεχνογνωσία για να ανταπεξέλθουν με το career growth (ανάπτυξη σταδιοδρομίας) τους. Πρέπει να υιοθετήσουν αποτελεσματικές επιχειρηματικές στρατηγικές που τους τοποθετούν στην ανάπτυξη και την επιτυχία, ενώ παράλληλα θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι να ανταπεξέλθουν σε κάθε πρόκληση.

© Brooke Lark στο Unsplash.

Είτε είσαι ένας ελεύθερος επαγγελματίας, είτε ένας ηγέτης, είτε μόλις ξεκίνησες το career growth ταξίδι σου, η κατανόηση των βασικών αρχών και στρατηγικών πίσω απ’ την ανάπτυξη της σταδιοδρομίας σου είναι απαραίτητη για να ξεκλειδώσεις τις πραγματικές σου δυνατότητες.

1. Θέσε ξεκάθαρους στόχους και δημιούργησε ένα σχέδιο

Η επαγγελματική ανάπτυξη ξεκινά με τον καθορισμό σαφών στόχων και την ανάπτυξη ενός καλά καθορισμένου σχεδίου επαγγελματικής εξέλιξης. Ξεκίνα προσδιορίζοντας τις μακροπρόθεσμες φιλοδοξίες σου και στη συνέχεια χώρισε τες σε μικρότερα, επιτεύξιμα βήματα.

Δημιούργησε έναν οδικό χάρτη που περιγράφει τα απαραίτητα βήματα, τις δεξιότητες και τις εμπειρίες που απαιτούνται για την επίτευξη των στόχων σου. Επανεξέταζε και προσάρμοζε τακτικά το σχέδιο σου για να παραμένεις ευθυγραμμισμένος/η με τους εξελισσόμενους επαγγελματικούς σου στόχους.

Για να νιώσεις μεγαλύτερη ασφάλεια, κάνε μια έρευνα αγοράς γύρω από τον κλάδο σου. Τι υπάρχει αυτή την στιγμή, ποιοι είναι οι ανταγωνιστές σου, πως τους βρίσκουν νέοι πελάτες και τι μπορείς να παρέχεις εσύ που δεν παρέχουν ήδη αυτοί; Μια έρευνα θα σε βοηθήσει να νιώσεις μεγαλύτερη ψυχολογική ηρεμία, να μάθεις τι ακριβώς ζητάει ο κόσμος, τι έχει υψηλή ζήτηση και πως να προσαρμόσεις τα προϊόντα, τις υπηρεσίες ή το περιεχόμενο σου ανάλογα με τις τωρινές ανάγκες και προτιμήσεις. Όταν δεν προχωράς στα τυφλά άλλωστε και έχεις μια εικόνα, τότε δρόμος και το συνολικό σου ταξίδι θα είναι αρκετά πιο εύκολο.

2. Συνέχισε να αναπτύσσεις τις δεξιότητες και τις γνώσεις σου

Το να συνεχίζεις να μαθαίνεις νέα πράγματα και να αναπτύσσεις τις γνώσεις σου γύρω από τον κλάδο σου είναι ύψιστης σημασίας. Σε ένα ταχέως εξελισσόμενο επιχειρηματικό τοπίο, η συνεχής μάθηση είναι πλέον ένα γεγονός και απαραίτητο για ένα σταθερό και συνεχές career growth.

Ως επιχειρηματίας μπορείς να επενδύσεις σε πολλά διαφορετικά πράγματα, μα ένα από τα σημαντικότερα να είναι οι δεξιότητες σου. Επένδυε συνεχώς σε αυτές, παρέμενε ενημερωμένος/η, άρπαζε κάθε ευκαιρία που σου παρέχεται για να επεκτείνεις την εξειδίκευση σου και προσπάθησε να παίρνεις μέρος σε συνέδρια, meetings, συλλόγους ή ακόμα και σε διαδικτυακά σεμινάρια.

Η εκμάθηση δεν σταματάει ποτέ, ακόμα κι όταν πρόκειται για ένα και μόνο κλάδο. Προσπάθησε να αναπτύσσεις συνεχώς τις δεξιότητες σου, ξεκινώντας από τις δεξιότητες επικοινωνίας, οι οποίες είναι κρίσιμες για το career growth. Ανέπτυξε επίσης δεξιότητες για να διατυπώνεις και να παρουσιάζεις με κατάλληλο τρόπο τις ιδέες σου, να ακούς και να κατανοείς διαφορετικές οπτικές γωνίες, να έχεις αποτελεσματική επικοινωνία που ενισχύει τις επαγγελματίες σου σχέσεις και να μαθαίνεις να διαχειρίζεσαι τις συγκρούσεις μεταξύ συζητήσεων.

3. Δημιούργησε ένα ισχυρό επαγγελματικό δίκτυο

Η δικτύωση παίζει καθοριστικό ρόλο στο career growth. Καλλιέργησε ένα ισχυρό επαγγελματικό δίκτυο παρακολουθώντας εκδηλώσεις πάνω στον κλάδο σου, συμμετέχοντας σε διαδικτυακές κοινότητες και συμμετέχοντας ενεργά με συνομηλίκους και μέντορες. Η δικτύωση περιλαμβάνει συχνά την ανταλλαγή γνώσεων μεταξύ επιχειρηματιών, κάτι το οποίο μπορεί να σε οδηγήσει σε αλλαγές, προσαρμογές ή να σε οδηγήσει σε διαφορετικές στρατηγικές.

Σε κάθε περίπτωση, η δικτύωση μπορεί να αποφέρει επίσης νέες συνεργασίες, ενώ μπορείς να την δεις και ως έναν εξαιρετικό τρόπο για να βρεις καθοδήγηση πάνω σε θέματα που σε απασχολούν ή δεν γνωρίζεις αρκετά γι ‘αυτά. Εντόπισε και δικτυώσου με ανθρώπους που βρίσκονται στον ίδιο κλάδο μαζί σου, αλλά μην αφήνεις ποτέ τους υπόλοιπους κλάδους απ’ έξω.

Μπορείς να ξεκινήσεις να δικτυώνεσαι ως νέος/α επιχειρηματίας με διάφορους τρόπους, από webinars, online και offline meet-ups, πηγαίνοντας σε εκδηλώσεις ή ακόμα και λαμβάνοντας μέρος σε μεγάλες κοινότητες ανθρώπων που εργάζονται πάνω στον κλάδο σου. Ως ηγέτης, ελεύθερος επαγγελματίας, δημιουργός περιεχομένου και ούτω καθεξής, είναι σημαντικό να παραμένεις ενεργός/ή στον κλάδο σου με όποιους τρόπους μπορείς, είτε online είτε offline.

4. Αναζήτησε για καθοδήγηση μέσω του career coaching

Το career coaching μπορεί να προσφέρει ανεκτίμητη καθοδήγηση καθ’ όλη τη διαδρομή της καριέρας σου. Αναζήτησε για έμπειρους career coaches που μπορούν να προσφέρουν πληροφορίες, συμβουλές και υποστήριξη.

Ένας ή μια coach μπορεί να σε βοηθήσει να ξεπερνάς πιο γρήγορα και πιο σωστά τις προκλήσεις, να λαμβάνεις σχόλια και feedback για την πρόοδο σου, καθώς επίσης και για να δημιουργήσεις ένα οργανωμένο και σωστά δομημένο μελλοντικό πλάνο. Επιπλέον, με το coaching θα έχεις την δυνατότητα να εντοπίσεις τα δυνατά και αδύναμα σημεία σου και να αναπτύξεις δυναμικότερες στρατηγικές που είναι προσαρμοσμένες βάση των στόχων σου.

Εάν ενδιαφέρεσαι να σε αναλάβει μια career coach και χρειάζεσαι βοήθεια και καθοδήγηση που σχετίζονται με το career growth ή την επιχείρηση σου, τότε μπορείς να κλείσεις μια δωρεάν 20-λεπτη career & business coaching συνεδρία ώστε να ξεκινήσεις και δυναμικά, αλλά και με σιγουριά.

5. Μην φοβάσαι τα ρίσκα, τις ευθύνες και τις πρωτοβουλίες

Αν και αρκετοί νέοι επιχειρηματίες αποφεύγουν να παίρνουν ρίσκα, κάποια διαφέρουν αρκετά, καθώς σου επιτρέπουν να αναπτύξεις νέες δεξιότητες, να αναδείξεις τις δυνατότητες σου και να επιδείξεις την ικανότητα σου να χειρίζεσαι κάθε πρόκληση με την οποία έρχεσαι αντιμέτωπος/η. Να είσαι ανοιχτός/η στην ανάληψη πρόσθετων ευθυνών και να αναζητάς συνεχώς νέους τρόπους για να συνεισφέρεις πέρα από τον τρέχοντα ρόλο σου.

Επιπλέον, τα ρίσκα και οι ευθύνες βρίσκονται σε όλα τα επίπεδα και σε κάθε επάγγελμα. Είτε βρίσκεσαι σε μια ηγετική θέση, είτε θέλεις να επιδείξεις τις ηγετικές σου ικανότητες, μη διστάσεις να πάρεις πρωτοβουλίες, να δείχνεις ακεραιότητα και να συνεργάζεσαι αποτελεσματικά με την υπόλοιπη ομάδα. Η προθυμία να αναλάβεις νέες ευθύνες, να επιλύεις προβλήματα και να εμπνέεις τους συναδέλφους σου αποτελούν όλοι παράγοντες ενός ηγέτη.

Οι ηγετικές ικανότητες εκτιμώνται ιδιαίτερα και μπορούν να ανοίξουν πόρτες σε νέες ευκαιρίες και επαγγελματική εξέλιξη.

6. Αγκάλιασε το προσωπικό σου brand και ανέπτυξε μια νοοτροπία ανάπτυξης

Η προσωπική σου επωνυμία είναι ένα ισχυρό πλεονέκτημα για την ανάπτυξη της καριέρας σου. Το προσωπικό σου brand αντανακλά τις μοναδικές δεξιότητες, δυνάμεις και αξίες σου, οπότε μη διστάσεις να το παρουσιάζεις όπου και όποτε μπορείς. Δημιούργησε μια επαγγελματική παρουσία στο διαδίκτυο μέσω πλατφορμών όπως το LinkedIn, απ’ όπου μπορείς να επιδείξεις την τεχνογνωσία σου, να μοιραστείς πληροφορίες για τον κλάδο σου και να αλληλεπιδράσεις με άλλους. Αξιοποίησε τα social media για να ανεβάζεις περιεχόμενο, να δημιουργείς αξιοπιστία γύρω από το brand σου και να το προωθείς στο κατάλληλο κοινό.

Ένας εξαιρετικός τρόπος για να βλέπεις συνεχής ανάπτυξη στο career growth ταξίδι σου είναι με την υιοθέτηση μιας νοοτροπίας. Πιο συγκεκριμένα, έχοντας πίστη στην ικανότητα σου να μαθαίνεις, να βελτιώνεσαι και να ξεπερνάς κάθε εμπόδιο είναι μια σημαντική αρχή. Έλεγξε τις αποτυχίες σου ως ευκαιρίες μάθησης και όχι ως εμπόδια και “αγκάλιασε” μια νοοτροπία συνεχής βελτίωσης, βλέποντας κάθε πρόκληση με ενθουσιασμό και όχι με φόβο.

7. Μάθε να διαχειρίζεσαι το πρόγραμμα σου σωστά

Το να μάθεις πως να διαχειρίζεσαι το πρόγραμμα σου σωστά είναι μια κρίσιμη δεξιότητα που μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την παραγωγικότητα σου. Επιπλέον, η σωστή διαχείριση χρόνου μειώνει το άγχος, ενώ θα σε βοηθήσει να επιτύχεις τους στόχους σου πιο αποτελεσματικά και, πιθανότατα πιο γρήγορα. Στόχος της αποτελεσματικής διαχείρισης του χρόνου είναι να εισάγεις τις εργασίες σου σε ιεραρχική στήλη, να εξαλείψεις όλους τους περισπασμούς και να οργανώσεις καλύτερα την ροή της εργασίας σου.

Ξεκίνα θέτοντας ορισμένους ρεαλιστικούς στόχους και οργανώνοντας καλύτερα τον τρόπο με τον οποίο αναλαμβάνεις κάθε εργασία. Ανάπτυξε τη συνήθεια να προγραμματίζεις και να οργανώνεις τις μέρες σου, είτε κάθε βδομάδα είτε κάθε μήνα. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις εφαρμογές ημερολογίων και να θέτεις ειδοποιήσεις για κάθε σημαντική σου εργασία.

Εξίσου σημαντικό παράγοντα στην αποτυχία των στόχων σου μπορεί να παίξει και η αναβλητικότητα. Μπορείς να αφαιρέσεις κάθε ίχνος της αναβλητικότητας δημιουργώντας ένα οργανωμένο πρόγραμμα και ακολουθώντας το με συνέπεια. Άλλωστε, η αναβλητικότητα εμποδίζει την παραγωγικότητα και οδηγεί σε περιττό άγχος. Εάν αντιμετωπίζεις το σχετικό πρόβλημα, τότε μπορείς να ξεκινήσεις προσδιορίζοντας τους λόγους πίσω από τις τάσεις αναβλητικότητας, εφαρμόζοντας στη συνέχεια στρατηγικές για να τις ξεπεράσεις.

Ένας εύκολος τρόπος θα ήταν αν διαχώριζες τις σημαντικότερες εργασίες που αναβάλεις σε μικρότερα πιο διαχειρίσιμα βήματα. Οποιαδήποτε εργασία ή project απαιτεί αρκετό χρόνο και πολύ δουλειά, διαχώρισε τις ώρες εργασίας σε μικρότερα και ευκολότερα μέρη.

8. Μάθε πότε να λες “όχι” και πότε “ναι”

Το να μάθεις πότε να λες ναι και πότε όχι είναι μια σημαντική δεξιότητα που κάθε ηγέτης καλείται να αναγνωρίσει και να μάθει. Ειδικότερα όταν είσαι νέος/α επιχειρηματίας, θα υπάρξουν ευκαιρίες που πιθανότατα να είναι καλύτερο να απορρίψεις παρά να τις δεχτείς. Κάποιες φορές ίσως μας φαίνεται αδιανόητο να πούμε όχι σε μια ευκαιρία που μας παρέχεται, αλλά αναλύοντας πιο καθαρά το μελλοντικό σου πλάνο, ίσως αυτή η ευκαιρία να μην είναι η ιδανική λύση με τη πάροδο του χρόνου.

Προσπάθησε να παραμένεις εστιασμένος/η στους προγραμματικούς σου στόχους και, χωρίς να απορρίπτεις άμεσα μια ευκαιρία, πάρει τον χρόνο σου και ανέλυσε την. Ως νέος/α επιχειρηματίας, είναι σημαντικό να δίνεις προτεραιότητα στους στόχους και να παραμένεις εστιασμένος/η σε δραστηριότητες που ευθυγραμμίζονται με τους επιχειρηματικούς σου σκοπούς. Πριν δεσμευτείς σε μια νέα ευκαιρία ή κάποιο αίτημα, αξιολόγησε εάν συμβάλλει άμεσα στους στόχους σου.

Το να λες όχι σε μη ουσιώδεις ή χαμηλής προτεραιότητας εργασίες, σου επιτρέπει να επικεντρώνεσαι στις προσπάθειες σου και στις δραστηριότητες που οδηγούν στην ανάπτυξη και την επιτυχία σου.

9. Παρέμεινε συνεπής στο career growth ταξίδι σου

Το να είσαι συνεπής με τη ροή της εργασίας σου είναι απαραίτητο για να διατηρήσεις την παραγωγικότητα σου και να επιτεύξεις τους στόχους σου πιο γρήγορα. Καθιέρωσε μια ρουτίνα διατηρώντας ένα καθημερινό ή εβδομαδιαίο πρόγραμμα που συμβαδίζει με την εργασία και τα χόμπι σου. Για να καταφέρεις να διατηρήσεις αυτή την ρουτίνα, να θυμάσαι πως πρέπει να εστιάσεις σε κάθε μέρος της για να καταφέρεις να επιτύχεις τους στόχους που έχεις θέσει.

Καθόρισε τους στόχους σου και προσδιόρισε τις πιο σημαντικές εργασίες που πρέπει να ολοκληρωθούν. Δώσε προτεραιότητα σε όσα θα σε οδηγήσουν στην επίτευξη των στόχων σου και διαχώρισε τις μεγάλες εργασίες σου σε μικρότερα μέρη ώστε να μην υπάρξει ασυνέπεια. Ρύθμισε τον χώρο εργασίας σου με τρόπο που να σε βοηθάει να παραμένεις εστιασμένος/η και απέφυγε τυχόν περισπασμούς. Χρησιμοποίησε τεχνικές διαχείρισης χρόνου, όπως την τεχνική Pomodoro για να έχεις μια σωστή δομή πίσω απ’ τις ώρες εργασίας σου.

Για να διατηρήσεις ακόμα περισσότερο τη συνέπεια σου, παρακολούθα και έλεγχε τακτικά την πρόοδο που κάνεις όταν παραμένεις υπεύθυνος/η και συνεπείς στο πρόγραμμα που έχεις δημιουργήσει. Η εξέλιξη, η ολοκλήρωση των εργασιών, η άμεση ανταπόκριση χάρη στο σωστό πρόγραμμα και η άνοδος που θα βλέπεις θα σου δίνουν ακόμα μεγαλύτερο κίνητρο για να συνεχίσεις.

Τέλος, να θυμάσαι ότι το να παραμένεις συνεπείς με τη ροή της εργασίας σου δεν είναι μια εύκολη διαδικασία και απαιτεί πειθαρχία και δέσμευση. Να είσαι υπομονετικός/ή με τον εαυτό σου, να είσαι ευέλικτος/η όταν προκύπτουν απροσδόκητες προκλήσεις και να θυμάσαι πως οτιδήποτε κάνεις είναι για την επίτευξη των δικών σου στόχων και αυτών που έθεσες όταν έκανες το ξεκίνημα σου.

10. Ανέπτυξε μια ισορροπία μεταξύ της επαγγελματικής και προσωπικής σου ζωής

Η υιοθέτηση μιας ισορροπημένης ζωής μεταξύ των επαγγελματικών μας υποχρεώσεων και όλων των χόμπι και του ελεύθερου μας χρόνου είναι ύψιστης σημασίας για να έχουμε μια μακροπρόθεσμη επιτυχία. Θα πρέπει να ξεκινήσεις καθορίζοντας τις προτεραιότητας σου: Τι είναι σημαντικό για εσένα; Τι επείγει περισσότερο αυτό το διάστημα; Καθόρισε τις ώρες εργασίας σου και απέφυγε να ελέγχεις και να απαντάς στα περισσότερα emails που σου έρχονται κατά τη διάρκεια του ελεύθερου σου χρόνου.

Εάν εργάζεσαι για κάποια εταιρεία, τότε μη διστάσεις να μιλήσεις ανοιχτά με τους ανωτέρους και τους συναδέλφους σου για την ισορροπία που διατηρείς με την επαγγελματική και προσωπική σου ζωή. Να είσαι πάντα ανοιχτός/ή, ειλικρινείς σχετικά με τα όρια σου, καθώς επίσης και για τη σημασία της διατήρησης μιας ισορροπημένης ζωής.

Προσπάθησε επίσης να διαχειρίζεσαι τον χρόνο σου όσο πιο αποτελεσματικά μπορείς. Δώσε προτεραιότητα στις εργασίες σου τις ανάλογες ώρες, και την ίδια σημασία δώσε και για τα προσωπικά σου χόμπι και τις αγαπημένες σου δραστηριότητες στον προσωπικό σου χρόνο.

Εάν δυσκολεύεσαι να βρεις την ισορροπία μεταξύ της επαγγελματικής και προσωπικής σου ζωής, τότε μη διστάσεις να επικοινωνήσεις με μια career coach και να απευθυνθείς σε κάποιον μέντορα σου.