Μήπως πάντα θέλεις να ευχαριστείς τους άλλους και στο τέλος αισθάνεσαι άσχημα με τον εαυτό σου?

life_coaching.jpg

Μήπως πάντα θέλεις να ευχαριστείς τους άλλους, κάνοντας τους τα χατίρια και στο τέλος αισθάνεσαι άσχημα με τον εαυτό σου; Σκέψου τις φορές που υποχώρησες σε αυτά που ήθελαν οι άλλοι, όπως η οικογένεια σου, οι φίλοι ή κάποιος συνάδελφος;

Θυμήσου το συναίσθημα της καταπίεσης, του θυμού και της απογοήτευσης που συσσωρεύεται κάθε φορά που καταπιέζεις τα δικά σου θέλω και τις δικές σου επιθυμίες.

Δεν είναι αλήθεια, πολύ οδυνηρό;

Τις περισσότερες φορές μοιάζει σαν προδοσία προς τον ίδιο μας τον εαυτό.

Το να ευχαριστείς αυτούς που αγαπάς και νοιάζεσαι είναι μια εξαιρετική συμπεριφορά. Το πρόβλημα ξεκινά όταν εγκαταλείπεις συστηματικά τα δικά σου θέλω για τα θέλω των άλλων. Εκεί αρχίζει το πιο επικίνδυνο παιχνίδι για σένα, όταν επιλέγεις να μπαίνεις στη θέση του θύματος.

Με το να εκφράζεις τον αληθινό σου εαυτό η αυτοπεποίθηση, η αυτοεκτίμηση και η ευημερία σου ενισχύονται και αναπτύσσονται σε όλα τα επίπεδα.

Σου φαίνεται δύσκολο να ξεκινήσεις να διεκδικείς;

> Ξεκίνα απλά, αλλά σταθερά

Εάν ανησυχείς ότι με το να διεκδικήσεις θα ταράξεις τα νερά, θα σου πρότεινα για αρχή, να δοκιμάσεις σιγά, σιγά να εκφράσεις τις δικές σου επιθυμίες σε μικρές καθημερινές διαδικασίες.

Βάλε στόχο καθημερινά να ευχαριστείς εσένα τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο. Για παράδειγμα: όταν κανονίζεις με φίλους ή με την οικογένεια για το που θα πάτε βόλτα, πάρε την πρωτοβουλία να πάτε κάπου όπου ήθελες πάντα να πας.

Κάνε κάτι καινούριο, μια δυναμική κίνηση στην εργασία σου, όπως το να εκφράσεις τις ιδέες σου και τις απόψεις σου σε ένα meeting ή σε εκείνους τους συναδέλφους που έχουν βρει τον τρόπο να σε φορτώνουν τη δική τους δουλειά, απλά απέφυγε τους λέγοντας τους- «δεν έχω χρόνο να σε βοηθήσω αυτή τη στιγμή, λυπάμαι».

Πάρε ένα μολύβι και χαρτί και σημείωσε όσα θέλεις να κάνεις και να ζήσεις μέσα στους επόμενους τρεις μήνες. Χρησιμοποίησε αυτή τη λίστα ως κίνητρο, κοινοποίησε την στους κοντινούς σου ανθρώπους και παρέσυρε τους στα δικά σου θέλω, για να διασκεδάσετε και να απολαύσετε όλοι μαζί. Ξεκίνα σταδιακά να υλοποιείς και παρατήρησε πως αισθάνεσαι κάθε φορά που κερδίζεις μια «νίκη» όταν διεκδικείς όλο και περισσότερο.

Οι βαθιές περιοριστικές  πεποιθήσεις λειτουργούν σαν ένα πρόγραμμα υπολογιστή που δουλεύει στο παρασκήνιο χωρίς καν να το συνειδητοποιείς. Είναι στα δικά σου χέρια σου το να κλείσεις αυτό το πρόγραμμα, για να εκφράσεις τις βαθύτερες επιθυμίες σου και να αποκτήσεις το κουράγιο να είσαι ο εαυτός σου. Συνέχισε καθημερινά να θέλεις περισσότερα και σε όσους καταπατούν τα δικά σου όρια, με ευγενικό τρόπο να λες όχι.

Το να επιλέγεις να μην είσαι στη θέση του θύματος είναι μια από τις πιο ουσιαστικές πράξεις αυτοσεβασμού!

Popi Xx