Η σημασία του Social Media Marketing για τις επιχειρήσεις

Οι social media πλατφόρμες έχουν γίνει ένα ισχυρό εργαλείο για τις επιχειρήσεις και τους νέους επιχειρηματίες, παρέχοντας διάφορες ευκαιρίες για να συνδεθούν με τους πελάτες τους, να αποκτήσουν brand awareness, να αυξήσουν τις πωλήσεις τους και το κοινό που τους ακολουθεί.

Η σημασία του Social Media Marketing για τις επιχειρήσεις.jpg

© Georgia de Lotz στο Unsplash.

Στο σημερινό ψηφιακό τοπίο, κάθε επιχείρηση καλείται να δημιουργήσει μια επαγγελματική online παρουσία στα κατάλληλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που μπορούν να βοηθήσουν στην επίτευξη των στόχων της.

Η χρήση πολλαπλών social media πλατφορμών και η δημιουργία μοναδικού περιεχομένου που είναι βελτιστοποιημένο για κάθε κοινωνικό δίκτυο ξεχωριστά μπορεί να δημιουργήσει ανάπτυξη, μετατροπές και αύξηση των πωλήσεων.

Διάβασε επίσης:

Η σημασία του Social Media Marketing για τις επιχειρήσεις

Οι social media πλατφόρμες προσφέρουν στις επιχειρήσεις την ευκαιρία να αυξήσουν τις προβολές τους και να προσεγγίσουν ένα ευρύτερο κοινό. Δημιουργώντας ελκυστικό περιεχόμενο και συμμετέχοντας σε συζητήσεις, οι επιχειρήσεις μπορούν να αυξήσουν την εμπιστοσύνη που αισθάνεται ένας νέος πελάτες για τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες τους.

Ένας από τους κοινούς-στόχους των περισσότερων κοινωνικών δικτύων είναι να επιτρέπουν στους χρήστες τους να αλληλεπιδρούν τόσο μεταξύ τους, όσο και με τις διαθέσιμες επιχειρήσεις. Οι επιχειρήσεις έχουν την δυνατότητα να ανταποκρίνονται πάντοτε με ταχύτητα, απαντώντας σε όλες τις απορίες και τα ερωτήματα των πελατών ή επισκεπτών τους και βοηθώντας τους να λύσουν όποιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν.

Με αυτό τον τρόπο, όχι μόνο χτίζουν εμπιστοσύνη και αξιοπιστία μεταξύ των πελατών τους, αλλά σιγουρεύονται πως κάθε εμπειρία θα είναι αρκετά θετική ώστε να μετατρέπεται σε μια offline προώθηση, σε μια θετική κριτική με υψηλή βαθμολογία και σε μια μελλοντική αγορά από τον ίδιο αγοραστή.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των social media πλατφορμών παρέχουν επίσης ισχυρά διαφημιστικά εργαλεία που επιτρέπουν στις επιχειρήσεις να στοχεύουν σε συγκεκριμένα δημογραφικά στοιχεία, ενδιαφέροντα και συμπεριφορές. Αυτό δίνει την δυνατότητα στις επιχειρήσεις να προσεγγίσουν το σωστό κοινό, αυξάνοντας την πιθανότητα μετατροπής δυνητικών πελατών σε πελάτες.

Παρακολουθώντας τις συνομιλίες των κοινωνικών δικτύων, οι επιχειρήσεις μπορούν να συγκεντρώσουν πολύτιμες πληροφορίες για τις προτιμήσεις, τις απόψεις και τη συμπεριφορά των πελατών τους. Αυτές οι πληροφορίες μπορούν να αποφέρουν κάποια αλλαγή, μορφοποίηση ή βελτιστοποίηση στις μάρκετινγκ στρατηγικές της επιχειρήσης, βελτιώνοντας έτσι την εξυπηρέτηση της ακόμα περισσότερο.

Χρησιμοποιώντας τα Social Media για την αύξηση των πωλήσεων

Μιας και ο ανταγωνισμός στα social media είναι τεράστιος, το να διατηρείς μια συνεπή εικόνα σε όσες πιο πολλές πλατφόρμες μπορείς για να ενισχύσεις την αναγνώριση και την εμπιστοσύνη είναι ζωτικής σημασίας. Χρησιμοποίησε τις καλύτερες εικόνες προφίλ, φωτογραφίες εξωφύλλου και βελτιστοποιημένες περιγραφές με λέξεις-κλειδιά για να σε εντοπίζουν πιο εύκολα. Σιγουρέψου επίσης πως έχεις συμπληρώσει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες και έχεις εισάγει ένα σύνδεσμο προς την ιστοσελίδα σου.

Αφότου δημιουργήσεις μια online παρουσία στα γνωστότερα κοινωνικά δίκτυα, στη συνέχεια θα χρειαστεί να δημιουργήσεις ένα συνεπή πρόγραμμα και να δημοσιεύεις συνεχώς νέο και μοναδικό περιεχόμενο που παρέχει αξία στο κοινό σου. Μπορείς είτε να παρέχεις συμβουλές για τα προϊόντα σου, οδηγίες χρήσης, να κάνεις reviews και πολλά ακόμα που θα σε βοηθήσουν να αυξήσεις τις προβολές, τους followers και τις πωλήσεις της επιχείρησης σου.

Μπορείς επίσης να ασχοληθείς με το Influencer Marketing, δημιουργώντας μια συνεργασία με έναν ή μια influencer για την προώθηση των προϊόντων και των υπηρεσιών σου. Υπάρχουν αρκετοί τρόποι με τους οποίους ένας influencer μπορεί να προωθήσει την επωνυμία σου, ενώ ένας εξαιρετικός τρόπος για γρήγορη απήχηση είναι με τη διοργάνωση διαγωνισμών. Η δημιουργία χορηγούμενων δημοσιεύσεων είναι επίσης μια εξαιρετική ιδέα για να ξεκινήσεις να βλέπεις άμεσα κίνηση προς τις social media σελίδες της επιχείρησης σου. Η προσαρμογή των διαφημίσεων με βάση τα δημογραφικά στοιχεία και τα ενδιαφέροντα μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερα ποσοστά μετατροπών

Τέλος, η παροχή μιας άριστης εξυπηρέτησης πελατών στις social media πλατφόρμες όχι μόνο μπορεί να οδηγήσει σε θετική από στόμα σε στόμα offline διαφήμιση, αλλά να αυξήσει σημαντικά και την αφοσίωση πελατών.

Αυξάνοντας την αλληλεπίδραση του κοινού σου στα Social Media

Η αλληλεπίδραση του κοινού σου με τις δημοσιεύσεις της επιχείρησης σου είναι ύψιστης σημασίας για να καταφέρει το περιεχόμενο σου να προωθείται απ' τους αλγορίθμους των κοινωνικών δικτύων. Μιας και κάθε κοινωνικό δίκτυο προσπαθεί να διατηρεί τους χρήστες του όσο πιο πολύ ώρα γίνεται συνδεδεμένους, όσο πιο πολύ τους κρατάς στις δημοσιεύσεις σου, τόσο πιο υψηλά θα σε ανεβάζει ο αλγόριθμος.

Με πιο απλά λόγια, όταν οι followers σου περνάνε ώρα αφήνοντας σχόλια, παρακολουθώντας όλο το βίντεο και αλληλεπιδρώντας με κάθε άλλο τρόπο στις δημοσιεύσεις σου, οδηγεί σε καλύτερη κατάταξη και υψηλότερες πιθανότητες να γίνει viral.

Αρκετές επιχειρήσεις τείνουν να κάνουν διάφορες ερωτήσεις στις δημοσιεύεις τους, προσελκύοντας το κοινό τους να απαντήσει. Στη συνέχεια, απαντάνε στα σχόλια πάλι με ερωτήσεις, διατηρώντας έτσι μια συνεχόμενη ροή επισκεψιμότητας σε κάθε δημοσίευση, η οποία βοηθάει στο να την προωθεί συνεχώς ο αλγόριθμος.

Είναι σημαντικό να μάθεις επίσης ποιο είναι το κοινό σου και ποιες είναι οι ανάγκες του. Εκτός από τα δημογραφικά στατιστικά, μπορείς να κάνεις διάφορες ερωτήσεις και να δημιουργήσεις ψηφοφορίες ώστε να συλλέγεις σημαντικές πληροφορίες γι 'αυτούς.

Μπορείς να πειραματιστείς με διαφορετικούς τύπους περιεχομένου, δημοσιεύοντας βίντεο, φωτογραφίες, γραφικά, infographics, παρέχοντας e-books ή online courses για να δεις τι είναι αυτό που τους προσελκύει περισσότερο και αποφέρει τη μεγαλύτερη απήχηση ή πωλήσεις.

Τέλος, μπορείς να δημοσιεύεις behind-the-scenes υλικό από την επιχείρηση σου, δίνοντας στο κοινό σου μια γεύση από την κουλτούρα, τις εκδηλώσεις, τις καθημερινό workflow και τον τρόπο λειτουργίας της εταιρείας σου. Με αυτό τον τρόπο μπορείς να ενισχύσεις μια πιο προσωπική σύνδεση μεταξύ της επωνυμίας και του κοινού σου.

Στοχεύοντας στη χρήση των κατάλληλων Social Media πλατφορμών

Οι καλύτερες πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης για την προώθηση της επωνυμίας σου και την αύξηση των πωλήσεων μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τους στόχους που έχεις, τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες που προσφέρεις, και βάση των δημογραφικών σου προτιμήσεων.

Ο καλύτερος και πιο αποτελεσματικός τρόπος συνήθως για μια startup επιχείρηση είναι να χρησιμοποιεί πολλαπλές social media πλατφόρμες που φιλοξενούν το κοινό στο οποίο ενδιαφέρεται να στοχεύσει. Ωστόσο, εάν δεν γνωρίζεις ποιες να χρησιμοποιήσεις, μερικές από τις πιο δημοφιλείς και αποτελεσματικές πλατφόρμες για την προώθηση και την αύξηση πωλήσεων μιας επιχείρησης είναι οι εξής:

  • Facebook: Με περισσότερους από 2.8 δισεκατομμύρια ενεργούς μηνιαίους χρήστες, το Facebook παραμένει μέχρι και σήμερα το μεγαλύτερο και γνωστότερο κοινωνικό δίκτυο σε ολόκληρο τον κόσμο. Προσφέρει ισχυρά διαφημιστικά εργαλεία, επιλογές στόχευσης κοινού και διάφορες μορφές περιεχομένου για την αποτελεσματική προώθηση της επωνυμίας σου.

  • TikTok: Εάν τα βίντεο σύντομης διάρκειας βρίσκονται μέσα στα πλάνα της μάρκετινγκ στρατηγικής σου και στοχεύσεις σε νεότερο ηλικιακά κοινό, τότε το TikTok είναι η απόλυτη πλατφόρμα αυτή την στιγμή. Με περισσότερους από 1.8 δισεκατομμύρια ενεργούς μηνιαίους χρήστες και υψηλή ζήτηση για κατηγορίες όπως η ψυχαγωγία, ο χορός, η κωμωδία, η μουσική και η εκπαίδευση, το TikTok προσφέρει μια τεράστια κοινότητα και όλα τα εργαλεία που θα χρειαστείς για να προωθήσεις την επωνυμία σου.

  • Instagram: Το Instagram είναι η ιδανική social media πλατφόρμα για επιχειρήσεις που σκοπεύουν να δημιουργούν και να μοιράζονται συνεχώς οπτικά ελκυστικό περιεχόμενο, είτε αυτό περιλαμβάνει προϊόντα είτε υπηρεσίες. Το κοινωνικό δίκτυο είναι "το σπίτι" για περισσότερους από 1 δισεκατομμύριο ενεργούς μηνιαίους χρήστες, ενώ παρέχει βασικά εργαλεία και στατιστικά για τις επιχειρήσεις που θέλουν να προωθηθούν και να χτίσουν μια online παρουσία.

  • YouTube: Εάν έχεις την ικανότητα να δημιουργείς με συνέπεια βίντεο τα οποία παρέχουν αξία στο κοινό σου, τότε το YouTube μπορεί να αποδειχθεί ένα ισχυρό εργαλείο για την προώθηση της επωνυμίας σου και την αύξηση των πωλήσεων. Προσπάθησε να αναδείξεις τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες σου με έναν ελκυστικό και μοναδικό τρόπο και σιγουρέψου πως έχεις βελτιστοποιήσει τους τίτλους και τις περιγραφές των βίντεο σου με τις κατάλληλες λέξεις-κλειδιά.

  • LinkedIn: Το LinkedIn είναι μια επαγγελματική πλατφόρμα που ταιριάζει καλύτερα σε B2B επιχειρήσεις και βιομηχανίες που στοχεύουν επαγγελματίες και υπεύθυνους. Σου επιτρέπει να δημιουργήσεις επιχειρηματικές συνδέσεις, να προσλάβεις προσωπικό και να χτίσεις μια επαγγελματική και σοβαρή online παρουσία. Εάν χρησιμοποιηθεί σωστά, μπορεί να προσελκύσει εκατοντάδες χιλιάδες επισκέψεις και να αυξήσει σημαντικά τις πωλήσεις.

  • X (Twitter): Το X (παλαιότερα Twitter) είναι μια απ' τις καλύτερες social media πλατφόρμες για να δημοσιεύεις μικρά κείμενα, φωτογραφίες και βίντεο απ' τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες σου, ή ακόμα και behind-the-scenes περιεχόμενο. Είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο για να έρχεσαι σε επικοινωνία με άλλες επιχειρήσεις, για να προωθείς με έξυπνο τρόπο τα προϊόντα σου και να διατηρείς μια υψηλή θέση ως ειδικός/ή πάνω στον κλάδο σου.

  • Pinterest: Αν στοχεύεις κυρίως σε γυναικείο κοινό και μπορείς να παρουσιάσεις τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες σου μέσα από κάθετες φωτογραφίες υψηλής ποιότητας που διαφέρουν απ' τον ανταγωνισμό, τότε πιθανότατα να δεις τις πωλήσεις σου να αυξάνονται και να διατηρούν μια σταθερή κίνηση. Εστίασε στο μοναδικό και ελκυστικό περιεχόμενο, δημιούργησε και προσάρμοσε με λέξεις-κλειδιά όσες πιο πολλές λίστες μπορείς και διατήρησε ένα συνεπή πρόγραμμα δημοσιεύσεων.

Υπάρχουν φυσικά και αρκετές άλλες social media πλατφόρμες που θα μπορούσες να χρησιμοποιήσεις ανάλογα με το κοινό, τους στόχους και τις προσωπικές σου προτιμήσεις. Μερικές άλλες είναι το Tumblr, το Snapchat και το νέο Threads της Meta.


Ξεκίνησες να ασχολείσαι με την επιχειρηματικότητα και χρειάζεσαι βοήθεια για να ανταπεξέλθεις στις δυσκολίες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει μια startup επιχείρηση; Αν η απάντηση είναι “ναι”, τότε μη διστάσεις να κλείσεις μια δωρεάν 20-λεπτη συνεδρία στο Kalifos.