10 Ιδέες και Προτάσεις για Δουλειά από το Σπίτι

Η δουλειά από το σπίτι αποτελεί πλέον τη νούμερο ένα ζήτηση για το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων - και για όλους τους καλούς λόγους. Όταν η εργασία βρίσκεται στο σπίτι σου, υπάρχει προφανώς μεγαλύτερη άνεση και απολαμβάνεις να δουλεύεις σε έναν χώρο που έχεις φτιάξει εσύ, ακριβώς όπως το θέλεις.

Image Credits: Jenny Ueberberg στο Unsplash.

Από την άλλη πλευρά, αυτό δεν σημαίνει πως σε αρκετές εργασίες δεν θα υπάρχει η ίδια πίεση, ενώ οι πολλές ώρες πίσω από μια οθόνη μπορούν να γίνουν ιδιαίτερα κουραστικές. Ωστόσο, δεν είναι λίγες οι μελέτες που έχουν δείξει πως ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων εμφανίζουν αυξημένη παραγωγικότητα και λιγότερο άγχος όταν δουλεύουν από το σπίτι παρά από το γραφείο. Σύμφωνα με ένα δημοσίευμα του Bloomberg, η παραγωγικότητα αυξήθηκε κατά 13% στους ανθρώπους που δούλευαν από το σπίτι μετά την πανδημία.

Αν βρίσκεσαι στην αναζήτηση για νέα εργασία και στοχεύεις στο να δουλεύεις από το σπίτι, τότε τα παρακάτω επαγγέλματα ίσως είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεσαι για να ξεκινήσεις. Επιπλέον, οι παρακάτω συμβουλές θα σε βοηθήσουν να προετοιμαστείς και να οργανωθείς καλύτερα προτού ξεκινήσεις με τη νέα σου εργασία.

Πως να προετοιμαστείς σωστά για δουλειά από το σπίτι

Είτε πρόκειται για μερική ή πλήρης απασχόληση, είτε θα δημιουργείς και θα οργανώνεις εσύ το δικό σου ωράριο εργασίας, είναι σημαντικό να είσαι σωστά οργανωμένος/η προτού ξεκινήσεις να αναζητείς δουλειά από το σπίτι. Σε αντίθεση με το να πηγαίνεις στο γραφείο, όπου στη προκειμένη περίπτωση όλα σου παρέχονται έτοιμα και οργανωμένα, στο σπίτι θα χρειαστεί να στήσεις κατάλληλα τον εργασιακό σου χώρο. Θα πρέπει επίσης να σιγουρευτείς πως διαθέτεις τον απαραίτητο εξοπλισμό για να ξεκινήσεις.

Μάθε τα πάντα γύρω από την δουλειά

Το πρώτο και σημαντικότερο που πρέπει να μάθεις είναι όλες οι λεπτομέρειες γύρω από την εργασία σου και τις ώρες απασχόλησης. Κάποιες εταιρείες σου επιτρέπουν να δουλεύεις όποιες ώρες επιθυμείς, ενώ άλλες παρέχουν ένα σταθερό ωράριο εργασίας. Επιπλέον, είναι σημαντικό να ρωτήσεις τον εργοδότη για όλους τους βασικούς κανόνες της εταιρείας και τι εξοπλισμό θα χρειαστείς, ώστε να σιγουρευτείς πως διαθέτεις για αρχή όλα όσα θα σου χρειαστούν.

Μια εξαιρετική ιδέα θα ήταν να κάνεις επίσης ορισμένες δοκιμές προτού ξεκινήσεις. Για παράδειγμα, αν η δουλειά αφορά την εξυπηρέτηση πελατών από το σπίτι, τότε σιγουρέψου πως διαθέτεις τον απαραίτητο εξοπλισμό, όπως ένα αξιόπιστο μικρόφωνο και ακουστικά, ενώ στη συνέχεια κάνε ορισμένες δοκιμές μαζί με τον εργοδότη σου ώστε να σιγουρευτείς πως κάνεις σωστά την δουλειά σου, ή με τον τρόπο που ζητάει η εταιρεία.

Ο χώρος και η κατάλληλη ταχύτητα του ίντερνετ

Το router που σου παρέχει το ίντερνετ θα πρέπει να βρίσκεται όσο πιο κοντά γίνεται στο γραφείο σου. Αν χρησιμοποιείς laptop, μπορείς να το συνδέσεις με καλώδιο στο router ώστε να αποκτήσεις ακόμα πιο σταθερή σύνδεση και να μην χρειάζεται να ανησυχείς για παρεμβολές. Αν η ταχύτητα του ίντερνετ σου δεν είναι καλή, θα ήταν επίσης καλή ιδέα αν την αναβάθμιζες.

Απέφυγε ωστόσο τις παραδοσιακές 24-50ρες VDSL συνδέσεις και έλεγξε αν μπορείς να βάλεις οπτικές ίνες, καθώς είναι πλέον αρκετά οικονομικές και παρέχουν αξιόπιστες συνδέσεις και ύψιστες ταχύτητες. Επιπλέον, αν υπάρχουν παιδιά στο σπίτι τα οποία συνδέονται επίσης με τις συσκευές τους στο ίντερνετ, οι οπτικές ίνες θα σε σώσουν από αρκετά κολλήματα και καθυστερήσεις.

Κατέβασε όλες τις απαραίτητες εφαρμογές και τα προγράμματα

Όταν ο εργοδότης σου σε ενημερώσει για όλα τα προγράμματα και τις εφαρμογές που χρησιμοποιεί η εταιρεία, προχώρησε στο να τα κατεβάσεις και να τα εγκαταστήσεις. Όποιες εφαρμογές είναι διαθέσιμες στο Microsoft Store, προτίμησε να τις κατεβάσεις από εκεί. Οι εφαρμογές του Microsoft Store λαμβάνουν αυτόματες ενημερώσεις, αλλά δεν εγκαθίστανται αν εκείνη την στιγμή εργάζεσαι, έτσι ώστε να μην χάσεις τίποτα από την δουλειά σου.

Σιγουρέψου επίσης πως έχεις κάνει όλες τις απαραίτητες ενημερώσεις στο λειτουργικό σου σύστημα. Δεν είναι μυστικό άλλωστε πως τα Windows μπορούν εύκολα να προχωρήσουν στην εγκατάσταση νέων ενημερώσεων, με αποτέλεσμα να περιμένεις από λίγα έως και αρκετά λεπτά για να ολοκληρωθούν. Προτού ξεκινήσεις να δουλεύεις, ένας γρήγορος έλεγχος για νέες ενημερώσεις συστήνεται πάντοτε.

Δουλειά από το Σπίτι: 10 εξαιρετικές ιδέες και προτάσεις

1. Εξυπηρέτηση Πελατών

Θα βρεις εκατοντάδες εταιρείες που παρέχουν θέσεις εργασίας για να δουλεύεις στην εξυπηρέτηση πελατών τους. Από μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις που τρέχουν τις δικές τους ιστοσελίδες, ηλεκτρονικά καταστήματα ή παρέχουν συγκεκριμένες online υπηρεσίες, το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να βρεις την κατάλληλη για εσένα.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, θα απαντάς σε τηλέφωνα, emails και μηνύματα που λαμβάνει η επιχείρηση από τα κοινωνικά της δίκτυα, παρέχοντας υποστήριξη στους πελάτες της. Αν και αυτή η δουλειά δεν προϋποθέτει ιδιαίτερες γνώσεις πάνω σε Η/Υ, θα πρέπει να έχεις καλό γραπτό και προφορικό λόγο, να γνωρίζεις πως να διαχειρίζεσαι emails και κοινωνικά δίκτυα και πολλές φορές προγράμματα όπως το Microsoft Excel ή το Microsoft Teams ανάλογα.

2. Μεταφραστές

Ως μεταφραστής θα έχεις την δυνατότητα να δουλεύεις από το σπίτι μεταφράζοντας αρχεία, έγγραφα και οποιοδήποτε κείμενο σου παραδώσει η εταιρεία. Φυσικά, σημαντικό ρόλο εδώ παίζει ο αριθμός των γλωσσών που γνωρίζεις. Κάποιες εταιρείες ζητάνε να μεταφράζεις μόνο σε μια συγκεκριμένη γλώσσα, όπως από αγγλικά στα ελληνικά ή το αντίστροφο για παράδειγμα, ενώ άλλες αναζητούν ανθρώπους που γνωρίζουν τουλάχιστον τρεις γλώσσες.

Οι μεταφραστές πρέπει να έχουν καλές γνώσεις πάνω στους υπολογιστές και να γνωρίζουν πως να χρησιμοποιούν βασικά προγράμματα και υπηρεσίες. Αν θα μεταφράζεις έγγραφα και απλά κείμενα, συνήθως προγράμματα όπως τα Microsoft Word και Excel θα είναι απαραίτητα, ενώ άλλες επιλέγουν να χρησιμοποιήσουν διαφορετικά εργαλεία και υπηρεσίες για τις μεταφράσεις τους. Παρόλα αυτά, αυτή είναι μια εξαιρετική δουλειά από το σπίτι η οποία σπάνια έχει κάποια πίεση, αλλά η ταχύτητα γραφής σου στο πληκτρολόγιο ίσως παίξει σημαντικό ρόλο.

3. Αρθρογράφοι

Αν σου αρέσει να γράφεις και το κατέχεις με το γραπτό λόγο, τότε μπορείς να δουλεύεις σε αρκετές ιστοσελίδες ως αρθρογράφος. Οι αρθρογράφοι αναλαμβάνουν να γράφουν συγκεκριμένα κείμενα που τους ανατίθενται για να προωθήσουν τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες που παρέχει μια επιχείρηση, ενώ άλλες φορές θα χρειαστεί να μελετάς πάνω σε ένα θέμα προτού το γράψεις. Παρόλα αυτά, οι αρθρογράφοι σήμερα καλούνται να γνωρίζουν τόσο προγράμματα όπως το Microsoft Teams και Word, όσο και πως να γράφουν πάνω σε πλατφόρμες όπως το WordPress, το Squarespace, το Wix, μεταξύ ορισμένων άλλων.

Θα πετύχεις επίσης σε αρκετές αγγελίες εργασιών από ιστοσελίδες να αναφέρουν στην περιγραφή τους πως αναζητούν αρθρογράφους με γνώσεις πάνω στο SEO (Search Engine Optimization). Αυτό είναι ένας είδος βελτιστοποίησης των άρθρων ώστε να τα ανιχνεύσουν πιο εύκολα και γρήγορα οι μηχανές αναζήτησης και να εμφανίσουν τα άρθρα σε πιο υψηλά αποτελέσματα. Για το μεγαλύτερο ποσοστό των ιστοσελίδων και των ηλεκτρονικών περιοδικών, το SEO είναι απαραίτητο, οπότε σιγουρέψου πως έχεις διαβάσει τα πάντα γύρω από αυτό.

4. Social Media Manager

Όλες οι μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις χρειάζονται σήμερα μια δυνατή παρουσία στα μεγαλύτερα κοινωνικά δίκτυα, και για να το καταφέρουν αυτό προσλαμβάνουν άτομα που γνωρίζουν πως να τα διαχειρίζονται σωστά. Ως social media manager θα πρέπει να αναλάβεις τη διαχείριση των κοινωνικών δικτύων μιας επιχείρησης, αναρτώντας συνεχώς νέο περιεχόμενο για να προσελκύσεις περισσότερους πελάτες.

Η συγκεκριμένη δουλειά από το σπίτι είναι σχετικά εύκολη, μα θα πρέπει να γνωρίζεις πως λειτουργεί κάθε γνωστό κοινωνικό δίκτυο, πως να δημιουργείς γραπτό και visual περιεχόμενο, και θα πρέπει να είσαι γρήγορος/η με τις απαντήσεις σου στις ερωτήσεις των πελατών που στέλνουν μηνύματα μέσω του Facebook, του Instagram, του Twitter κ.ο.κ.

Επιπλέον, θα πρέπει να βρίσκεις συνεχώς καινούργιους τρόπους για να προωθείς τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες της εταιρείας για την οποία θα εργάζεσαι, αυξάνοντας τον αριθμό των followers τους και δημιουργώντας μια επαγγελματική και προσεγμένη εικόνα.

5. Blogger και Affiliate Marketer

Το blogging και το affiliate marketing δεν είναι εύκολα και σίγουρα θα αργήσεις να δεις τα πρώτα σου χρήματα, οπότε σε καμία περίπτωση δεν προτείνεται για όσους αναζητάνε άμεσα για μια δουλειά. Παρόλα αυτά, γράφοντας για το δικό σου blog, θα έχεις την δυνατότητα να συνεργάζεσαι με πολλά διαφορετικά brands και να βγάζεις χρήματα προβάλλοντας διαφημίσεις σε διάφορα σημεία του blog σου.

Επιπλέον, θα έχεις την δυνατότητα να αυξήσεις ακόμη περισσότερο το εισόδημα σου αξιολογώντας προϊόντα ή υπηρεσίες, ή ακόμα και δημοσιεύοντας έτοιμα άρθρα που σου στέλνουν εταιρείες ώστε να προωθηθούν μέσα από το blog σου.

Το affiliate marketing από την άλλη πλευρά δεν απαιτεί να έχεις ένα blog και σου επιτρέπει να προωθείς προϊόντα και υπηρεσίες με διάφορους τρόπους, συμπεριλαμβανομένων μέσα από το blog σου, το YouTube κανάλι σου, ή ακόμα και μέσω των κοινωνικών δικτύων σου.

Ως affiliate marketer θα έχεις συγκεκριμένους μοναδικούς συνδέσμους από διάφορες εταιρείες, προϊόντα και υπηρεσίες, λαμβάνοντας ένα ποσοστό προμήθειας για κάθε επιτυχημένη πώληση. Με το affiliate marketing δεν υπάρχουν όρια στα χρήματα που μπορείς να βγάλεις, αλλά οι γνώσεις πάνω στο online marketing είναι απαραίτητες ώστε να προωθείς σωστά τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες.

6. Γραφιστική και Video editing

Σου αρέσει να σχεδιάζεις λογότυπα, αφίσες, εξώφυλλα, banners, vectors και illustrations, και έχεις γνώσεις πάνω σε προγράμματα όπως το Adobe Photoshop και το Adobe Illustrator; Αν η απάντηση είναι “ναι”, τότε η γραφιστική είναι μια εξαιρετική δουλειά από το σπίτι η οποία θα σου μαθαίνει συνεχώς νέα πράγματα και θα τεστάρει τις γνώσεις σου στο μέγιστο. Το μόνο που χρειάζεσαι είναι ένα καλό βιογραφικό και ένα portfolio για να αναδείξεις τις προηγούμενες γραφιστικές δουλειές σου.

Το video editing είναι επίσης άλλη μια εξαιρετική επιλογή, ενώ απαιτούνται γνώσεις πάνω σε προγράμματα όπως το Adobe Premiere και After Effects, το DaVinci Resolve, ή όποιο άλλο πρόγραμμα χρησιμοποιεί η επιχείρηση στην οποία θα εργαστείς. Ως video editor θα πρέπει να δημιουργείς συνεχώς νέα προωθητικά βίντεο, ή να αναλαμβάνεις το visual περιεχόμενο για τους πελάτες της εταιρείας.

7. Προγραμματιστές (Developers)

Οι προγραμματιστές τείνουν να εργάζονται από το σπίτι τους, καθώς δεν απαιτείται να βρίσκονται σε ένα γραφείο για να γράψουν κώδικα. Μιας και κάθε εταιρεία αναζητάει διαφορετικές γλώσσες προγραμματισμού, επικεντρώσου σε αυτές που γνωρίζεις καλύτερα, έτσι ώστε να ολοκληρώνεις όλες τις εργασίες γρήγορα και εύκολα. Τα αγγλικά παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο εδώ, καθώς ως προγραμματιστής/ρια θα πρέπει να γνωρίζεις πως να γράφεις και να μιλάς αγγλικά, ενώ υπάρχει επίσης μεγάλη πιθανότητα να δουλεύεις με ανθρώπους από διαφορετικές εθνικότητες.

Ως προγραμματιστής/ρια δεν θα χρειαστεί να έχεις καλό εξοπλισμό για να πιάσεις μια δουλειά από το σπίτι, καθώς τα περισσότερα προγράμματα για τη σύνταξη κώδικα είναι μικρά σε μέγεθος και δεν απαιτούν αρκετούς πόρους για να τρέξουν. Παρόλα αυτά, η ταχύτητα και οι γνώσεις πάνω σε διαφορετικές γλώσσες προγραμματισμού θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στο να αποκτήσεις την θέση εργασίας.

Τέλος, ως προγραμματιστής θα έχεις επίσης την δυνατότητα να δουλέψεις ως ελεύθερος επαγγελματίας, αναλαμβάνοντας συγκεκριμένα projects. Θα μπορείς να κάνεις debugging τον κώδικα ιστοσελίδων ή προγραμμάτων, να αναζητάς και να επιλύεις σφάλματα και bugs, ή ακόμη και να αφαιρείς τον κακόβουλο κώδικα και τα malware, παρέχοντας υπηρεσίες ασφάλειας.

8. Εργάσου ως ελεύθερος επαγγελματίας

Ιστοσελίδες όπως το Fiverr, το Upwork, το ZipRecruiter, το FlexJobs, μεταξύ ορισμένων ακόμη, σου επιτρέπουν να δημιουργείς ένα προφίλ και στη συνέχεια να καταχωρείς όλες τις υπηρεσίες που παρέχεις. Ως ελεύθερος επαγγελματίας θα έχεις την δυνατότητα να παρέχεις τις δικές σου τιμές, ενώ αυτές οι online υπηρεσίες θα σου παρέχουν εκατομμύρια ιδιώτες και επιχειρήσεις που αναζητούν ελεύθερους επαγγελματίες. Ωστόσο, ο ανταγωνισμός είναι επίσης αρκετά πιο μεγάλος, οπότε είναι σημαντικό να εστιάζεις στο να κάνεις καλή δουλειά ώστε να λαμβάνεις καλές κριτικές.

Δεν υπάρχει επίσης περιορισμός στις υπηρεσίες που μπορείς να παρέχεις ωστόσο. Για παράδειγμα, μπορείς να δουλεύεις ως freelancer αρθρογράφος, ως προγραμματιστής, ως γραφίστας, ως μεταφραστής και πολλά-πολλά ακόμα. Μπορείς ανεβάσεις κάθε υπηρεσία για την οποία έχεις τις απαραίτητες γνώσεις, αναλαμβάνοντας συνεχώς νέους πελάτες. Ωστόσο, μιας και πρόκειται για παγκόσμιο επίπεδο, θα πρέπει να έχεις άριστες γνώσεις αγγλικών.

9. Ιδιαίτερα μαθήματα

Είτε πρόκειται για μαθήματα ξένων γλωσσών, μαγειρικής ή ακόμη και σχεδιασμού, μπορείς να διδάσκεις οτιδήποτε το οποίο γνωρίζεις πολύ καλά. Τα ιδιαίτερα μαθήματα όχι μόνο είναι μια εξαιρετική δουλειά από το σπίτι, αλλά θα έχεις και τα δικά σου ωράρια. Το μόνο που θα χρειαστείς είναι εφαρμογές όπως το Skype ή το Zoom ώστε να μπορείς να διδάσκεις online τα μαθήματα. Προγράμματα όπως το Microsoft Excel και το Microsoft PowerPoint είναι επίσης σημαντικά εργαλεία για να δημιουργείς παρουσιάσεις και να βάζεις εργασίες.

Αν έχεις άριστες γνώσεις αγγλικών μπορείς επίσης να ανεβάσεις τα μαθήματα σε online υπηρεσίες όπως τις παραπάνω που αναφέραμε, έτσι ώστε να σε βρίσκει με ευκολία οποιοσδήποτε ψάχνει να μάθει περισσότερα για τις υπηρεσίες που παρέχεις. Έχοντας να κάνεις με παγκόσμιο επίπεδο, σημαίνει πως θα έχεις την άνεση να έχεις τις κατάλληλες τιμές που αρμόζουν για τα μαθήματα, καθώς επίσης και αρκετούς περισσότερους πιθανούς πελάτες. Παρόλα αυτά, ξεκίνα να σχεδιάζεις τα μαθήματα σου από τώρα, έτσι ώστε να είσαι έτοιμος/η με το που αναλάβεις τον πρώτο σου μαθητή.

10. e-books και σειρές μαθημάτων

Στις μέρες μας είναι εύκολο για τον καθένα να γράψει, να σχεδιάσει και να δημιουργήσει το πρώτο του e-book. Τα e-books είναι συνήθως πιο οικονομικά από τα παραδοσιακά βιβλία, ενώ μπορείς να δημιουργήσεις όσα επιθυμείς εντελώς δωρεάν. Χρησιμοποίησε προγράμματα όπως το Microsoft Word για να γράψεις τα e-books σου, εργαλεία όπως το Canva για να σχεδιάσεις τα εξώφυλλα τους, και στη συνέχεια ανέβασε τα σε πασίγνωστα marketplaces όπως στο Kindle Direct Publishing της Amazon.

Οι σειρές μαθημάτων από την άλλη πλευρά απαιτούν να έχεις ένα βασικό εξοπλισμό για να ξεκινήσεις, όπως μια κάμερα και ένα καλό και αξιόπιστο μικρόφωνο ώστε να ακούγεσαι καθαρά. Αν θέλεις να διδάξεις κάτι το οποίο βρίσκεται μέσα στην οθόνη του υπολογιστή σου, τότε μπορείς να ξεκινήσεις εντελώς δωρεάν, καταγράφοντας οτιδήποτε βλέπεις με δωρεάν προγράμματα όπως το OBS Studio. Αλλιώς γνωστές και ως online courses, οι σειρές μαθημάτων συχνά κοστίζουν αρκετά χρήματα και παρέχουν ένα παθητικό εισόδημα, το οποίο είναι αναμφισβήτητα καλύτερο από μια κλασική δουλειά από το σπίτι.

Δημιούργησε τη δική σου δουλειά από το σπίτι

Έχεις ένα ή περισσότερα δημιουργικά ταλέντα, αλλά δεν ξέρεις πώς να τα αξιοποιήσεις επιχειρηματικά; Θέλεις να δημιουργήσεις ένα επιτυχημένο brand γύρω από αυτά; Αναρωτιέσαι συνεχώς "πώς να ξεκινήσω τη δική μου επιχείρησή;" Θέλεις να έχεις έναν επιτυχημένο τρόπο ζωής που συμπεριλαμβάνει την καλλιτεχνική σου έκφραση; Θέλεις να αξιοποιήσεις αποτελεσματικές τεχνικές και στρατηγικές για την επίτευξη των επαγγελματικών και προσωπικών σου στόχων;

Σε όποιο στάδιο του δημιουργικού σου ταξιδιού κι αν βρίσκεσαι, η KALIFOS Coaching είναι εδώ με προγράμματα Career & Business Coaching για να σε υποστηρίξει και να σε οδηγήσει σε μια επιτυχημένη καριέρα και μια ευτυχισμένη ζωή.

Η Πόπη Δημητροπούλου δημιούργησε προγράμματα Career & Business Coaching για να βοηθήσει ανθρώπους και επιχειρήσεις να μεταμορφώσουν και να αναπτύξουν την επαγγελματική τους πορεία. Μέσα από τη μεθοδολογία Coaching και εξειδικευμένες τεχνικές προσωπικής ανάπτυξης, σε ενεργοποιεί να ανακαλύψεις τα δικά σου μοναδικά ταλέντα, να διευρύνεις την οπτική σου να δημιουργήσεις το δικό σου μοναδικό brand ή να επιλέξεις την κατάλληλη καριέρα για σένα!