Η πρώτη σου δουλειά; 6 τρόποι για να προετοιμαστείς σωστά

Όλοι θυμόμαστε πως ήταν η πρώτη δουλειά που πιάσαμε. Προτού παραβρεθούμε στο μέρος εργασίας, είχαμε άγχος, κάναμε εκατοντάδες σενάρια και προσπαθούσαμε να σκεφτούμε κάθε τρόπο για να είμαστε οι καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας, κλέβοντας τις εντυπώσεις του εργοδότη και των συναδέλφων μας. Φυσικά, τις περισσότερες φορές τα πράγματα δεν πήγαιναν έτσι όπως τα είχαμε στο μυαλό μας.

© Brooke Cagle στο Unsplash.

Κάποιες φορές πήγαιναν πολύ καλύτερα, ενώ άλλες χειρότερα απ’ ότι τα θέλαμε. Μέσα από αυτό το άρθρο θα δούμε πως μπορούν να πάνε καλύτερα, αποφεύγοντας κάθε κατάσταση για την οποία δεν είμαστε σωστά προετοιμασμένοι. Επιπλέον, είτε πρόκειται για την πρώτη δουλειά που πιάνεις στην ζωή σου, είτε έχεις ξανά δουλέψει στο παρελθόν αλλά έχεις άγχος με την συγκεκριμένη θέση εργασίας, θα δούμε όλους τους τρόπους με τους οποίους μπορείς να προετοιμαστείς σωστά ώστε να πας πιο σίγουρος/η από ποτέ άλλοτε.

1. Μελέτησε τα πάντα γύρω από την εταιρεία

Είναι σημαντικό να κάνεις μια μελέτη γύρω από την εταιρεία στην οποία ετοιμάζεσαι να εργαστείς. Ποια είναι η ιστορία της; Τι προϊόντα ή υπηρεσίες πουλάει; Τι άποψη έχουν οι πελάτες της εταιρείας βάση των κριτικών που έχουν αφήσει; Πως λειτουργεί όλα αυτά τα χρόνια; Πως είναι η online παρουσία της και τι θεωρείς πως κάνουν καλά και τι λάθος;

Οποιαδήποτε πληροφορία μπορείς να συλλέξεις για μια εταιρεία θα είναι σημαντική, ενώ θα μπορείς από την πρώτη κιόλας στιγμή να απαντήσεις σε ερωτήσεις καθώς θα γνωρίζεις ήδη τα βασικά. Αν και η μελέτη γύρω από μια εταιρεία θα πρέπει να γίνεται προτού παραβρεθείς στην πρώτη σου συνέντευξη, αν κατάφερες να πάρεις τη θέση εργασίας, τότε μη διστάσεις να πας προετοιμασμένος/η κλέβοντας τις εντυπώσεις με τις απαντήσεις σου.

2. Μην φοβάσαι να κάνεις ερωτήσεις

Είναι σημαντικό για έναν εργοδότη να βλέπει πως το προσωπικό του ενδιαφέρεται για την εταιρεία. Επιπλέον, είναι εξίσου σημαντικό να γνωρίζεις πάντοτε πως να κάνεις την δουλειά σου σωστά και πως λειτουργούν όλα στην εκατοστέ εταιρεία, έτσι ώστε να αποφύγεις τυχόν λάθη και δυσάρεστες καταστάσεις. Και ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να τα καταφέρεις όλα αυτά; Κάνοντας ερωτήσεις για οτιδήποτε δεν γνωρίζεις ή δεν αισθάνεσαι σίγουρος/η.

Σε μια συζήτηση που είχα πριν λίγο καιρό με τον παιδικό μου φίλο ο οποίος εργάζεται σε μια μεγάλη βιομηχανία, μου ανέφερε πως, "Την πρώτη μέρα που έπιασα δουλειά προκάλεσα 5,000 ευρώ σε ζημιές στην εταιρεία επειδή δεν ήθελα να ενοχλήσω ξανά με ερωτήσεις τον υπεύθυνο μου".

Μαθαίνοντας από τα λάθη των άλλων και αποφεύγοντας να κάνουμε τα ίδια, είναι σημαντικό να θυμάσαι πως είναι καλύτερο να κάνεις συνεχώς ερωτήσεις στους υπεύθυνους της εταιρείας, παρά να προσπαθείς να δικαιολογήσεις αργότερα τα λάθη που έκανες επειδή δεν γνώριζες αλλά δεν ρώτησες. Για αρκετούς εργοδότες και υπεύθυνους είναι σημαντικό το προσωπικό να κάνει όσες ερωτήσεις χρειάζεται ώστε να μάθουν σωστά την δουλειά. Οι ερωτήσεις υποδεικνύουν ενδιαφέρον, θέληση και έξυπνες κινήσεις.

Οι ερωτήσεις δεν θα σου μάθουν μόνο πως να κάνεις την δουλειά σου σωστά - ή όπως λειτουργεί η εταιρεία όλα αυτά τα χρόνια - οι απαντήσεις που θα λαμβάνεις θα σου παρέχουν επίσης τις γνώσεις που χρειάζεσαι για να γίνεις καλύτερος/η πιο γρήγορα. Όσο πιο καλά μαθαίνεις μια δουλειά και όσο πιο σωστά την κάνεις, τόσο πιο γρήγορα θα καταφέρεις να ανεβάσεις τον βαθμό σου στην εταιρεία.

3. Ετοιμάσου να μάθεις πολλά

Ακόμα κι αν η δουλειά που μόλις έπιασες είναι εύκολη και την γνωρίζεις καλά, κάθε εταιρεία λειτουργεί με διαφορετικό τρόπο και έχει τους δικούς της κανονισμούς. Επιπλέον, μπορεί τα μηχανήματα, οι συσκευές και τα προγράμματα που χρησιμοποιούν να είναι εντελώς διαφορετικά από αυτά που έχεις συνηθίσει. Ξεκίνα αρχικά κάνοντας ερωτήσεις για τον τρόπο λειτουργίας της εταιρείας, ενώ παράλληλα μπορείς να μάθεις περισσότερα γύρω από τους στόχους, τις πολιτικές και τις αξίες της.

Κάνε μια ανασκόπηση όλων των σημαντικών υποχρεώσεων που θα έχεις στην εταιρεία, σημείωσε κάπου όλα τα εργαλεία και τα στοιχεία σύνδεσης που σου έχουν δώσει και προσπάθησε να θυμάσαι τα ονόματα των υπόλοιπων συναδέλφων. Μια καλή συμβουλή θα ήταν να επαναλαμβάνεις το όνομα κάθε συναδέλφου, όπως "Χάρηκα Μαρία". Μπορείς επίσης να μάθεις για τους ρόλους που έχουν οι υπόλοιποι μέσα στον ίδιο χώρο, έτσι να γνωρίζεις πάντοτε σε ποιον να απευθύνεσαι για το κάθε τι.

Αν δεν είσαι έτοιμος/η να καταναλώσεις εκατοντάδες πληροφορίες τη πρώτη μέρα, σκεπτόμενος/η πως θα είναι αρκετά αυτά που δεν θα θυμάσαι στο τέλος της ημέρας, τότε προτείνεται να τα σημειώσεις όλα σε ένα μέρος. Αυτό θα σε βοηθήσει αρκετά καθώς θα μπορείς να κάνεις μια ανασκόπηση για όλα όσα έμαθες την πρώτη μέρα, έτσι ώστε να πας πιο προετοιμασμένος/η τη δεύτερη.

4. Μάθε για τις πρόσφατες επιτυχίες της εταιρείας

Υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες πως έχεις ήδη ελέγξει τα πάντα γύρω από την εταιρεία και τον τρόπο λειτουργίας της προτού καν πας στην συνέντευξη. Παρόλα αυτά, αν το έκανες, τότε αυτή είναι η κατάλληλη ευκαιρία, καθώς προτείνεται να πας την πρώτη μέρα στην καινούργια σου δουλειά με όσες πιο πολλές γνώσεις μπορείς.

Γνωρίζοντας για τις πρόσφατες επιτυχίες της επιχειρήσεις θα σε βοηθήσει αρκετά ώστε να πιάσεις πιο εύκολα συζήτηση με έναν ανώτερο. Αν αυτός ο ανώτερος μπορεί να σε βοηθήσει στην εταιρεία, ή του ανήκει, τότε μπορείς να ξεκινήσεις συγχαίροντας για μια πρόσφατη επιτυχία. Σε ποιον δεν αρέσει άλλωστε να αναγνωρίζεται η δουλειά του; Παράλληλα, θα δει πως έχεις κάνει την μελέτη σου γύρω από την εταιρεία του, κάτι το οποίο πιθανότατα θα εντυπωσιάσει τον εργοδότη σου.

5. Συνεργάσου σωστά με τους συναδέλφους σου

Το πρώτο και σημαντικότερο που θα θελήσεις να κάνεις είναι όχι μόνο να κάνεις νέες φιλίες στο χώρο εργασίας, αλλά και να συνεργάζεσαι σωστά με όλους όσους δουλεύουν εκεί. Για παράδειγμα, αν κάποιος συνάδελφος σε ρωτήσει αν χρειάζεσαι βοήθεια, τότε μη διστάσεις να του πεις πως χρειάζεσαι. Επιπλέον, αν κάποιος έρθει να σε βοηθήσει, δέξου την βοήθεια που σου παρέχει ακόμη κι αν γνωρίζεις τι κάνεις εκείνη την στιγμή.

Κάποιοι άνθρωποι αισθάνονται καλύτερα όταν βοηθάνε άλλους ανθρώπους, οπότε γιατί να μην τους αφήσεις τις πρώτες ημέρες; Το πιο πιθανό είναι πως θα μάθεις νέα πράγματα από αυτούς - ειδικά αν βρίσκονται στον χώρο αρκετό διάστημα - και θα δεις με ποιον τρόπο δουλεύουν. Μη διαστάσεις επίσης να ζητήσεις βοήθεια πάνω σε θέματα που δεν γνωρίζεις, καθώς είναι πολύ καλύτερο να ρωτήσεις και να το κάνεις σωστά απ' το να ψάχνεις στη συνέχεια μια καλή δικαιολογία.

Μην παριστάνεις επίσης ποτέ ότι τα γνωρίζεις όλα, καθώς αυτό μπορεί να σε οδηγήσει εύκολα σε μεγάλα λάθη, τα οποία μπορούν να κοστίσουν την θέση σου στην εταιρεία. Σιγουρέψου πως απαντάς μόνο για όσα γνωρίζεις και κάνεις ερωτήσεις για όσα πρέπει να μάθεις. Μην αισθανθείς άσχημα αν δεις πως όλοι γνωρίζουν πως να κάνουν την δουλειά τους αλλά εσύ συνεχώς είσαι από ερώτηση σε ερώτηση, καθώς αυτή είναι η πρώτη σου μέρα και είναι απολύτως λογικό να μην γνωρίζεις πως λειτουργούν όλα. Αντίθετα, το ενδιαφέρον είναι αυτό που θα σε εντυπωσιάσει περισσότερο τον εργοδότη.

6. Έχε εμπιστοσύνη στον εαυτό σου

Τέλος, είναι σημαντικό να έχεις εμπιστοσύνη στον εαυτό σου και σε όσα μπορείς να καταφέρεις. Η πρώτη μέρα στη δουλειά δεν είναι πάντοτε εύκολη και πολλές φορές μπορεί να έχει αρκετή πίεση και άγχος, μα αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει πως είναι ακατόρθωτη. Εστίασε επίσης στα πλεονεκτήματα που θα σου παρέχει αυτή η δουλειά και προσπάθησε να απορρίπτεις όλες τις αρνητικές σκέψεις, ενώ χαμήλωσε τις προσδοκίες σου ώστε να πας ακόμα πιο προετοιμασμένος/η.

Εάν έχεις αποφασίσει να αλλάξεις και θέλεις να γίνεις η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου, αλλά συνεχώς δυσκολεύεσαι και πέφτεις πάνω σε εμπόδια, τότε ίσως θελήσεις να ακολουθήσεις κάποιο πρόγραμμα ενδυνάμωσης, όπως για παράδειγμα το Career Discovery Program, το οποίο σε βοηθά να ενδυναμωθείς, να αποκτήσεις έναν πιο θετικό τρόπο σκέψης και να αποκτήσεις εμπιστοσύνη στον εαυτό σου. Μέσα από το πρόγραμμα θα ορίσουμε συγκεκριμένους στόχους και θα δημιουργήσουμε ένα δυναμικό σχέδιο δράσης για να απελευθερώσεις τη δημιουργικότητά σου, να απολαύσεις τη ζωή σου περισσότερο και να ανακαλύψεις την ιδανική καριέρα για σένα.

Για ποιους είναι το Career Discovery Program; Αν..

  • Δεν μπορείς να εκφράσεις τον εαυτό σου και το όραμά σου.

  • Νιώθεις απογοητευμένος/η από την τρέχουσα επαγγελματική σου κατάσταση.

  • Θέλεις να αποκτήσεις το θάρρος για να κάνεις το πρώτο βήμα.

  • Θέλεις να ζωντανέψεις τη δημιουργική επιχειρηματική σου ιδέα.

  • Αισθάνεσαι πώς χρειάζεσαι καθοδήγηση για να ξεκινήσεις τη δική σου δημιουργική επιχείρηση.

  • Θέλεις να αποκτήσεις ισορροπία μεταξύ της επαγγελματικής και της προσωπικής σου ζωής.

  • Θέλεις να ανακαλύψεις την ιδανική καριέρα για σένα

    Τότε το πρόγραμμα είναι ιδανικό για εσένα, ενώ περιλαμβάνει 12 συνεδρίες αυτοανακάλυψης και ενδυνάμωσης (60’-Μέσω Skype/Face Time), δημιουργία προσωπικού Career Coaching Map, ένα ερωτηματολόγιο σαφήνειας και διαφώτισης απ’ την Kalifos, υποστήριξη μέσω email και πολλά ακόμη!

Κλείσε μια αναγνωριστική συνεδρία Career Coaching!

POPI DIMITROPOULOUComment