IMG_8249.JPG

Λίζα Σαρηγιαννίδου - Savapile
Στο όμορφο εργαστήρι κατασκευής ψάθινων καπέλων Savapile, στο κέντρο της Αθήνας συνάντησα τη Λίζα Σαρηγιαννίδου. Η Λίζα με περίμενε με τον γλυκύτατο σκύλο της σε ένα εργαστήρι γεμάτο ιστορία και πολύ δημιουργικότητα.

Μιλήσαμε για την ιστορία της εταιρείας της και για τα μοναδικά χειροποίητα ψάθινα καπέλα που δημιουργεί.

 Λίζα πως ξεκίνησε η Savapile;

H Savapile, είναι μια συναισθηματική ιστορία για μένα. Την ξεκίνησε ο πατέρας μου στις αρχές της δεκαετίας του ’60, στο κέντρο της Αθήνας. Ο πατέρας μου Σάββας Σαρηγιαννίδης, δούλευε από μικρή ηλικία σε διάφορες δουλειές, μια από αυτές ήταν σε ένα εργοστάσιο καπέλων. Αγάπησε την τέχνη της κατασκευής ψάθινων καπέλων και αποφάσισε να ξεκινήσει να τα φτιάχνει μόνος του και να τα πουλά στην παραλία της Σαλαμίνας. Για το πρώτο του καπέλο χρησιμοποίησε για καλούπια μια γλάστρα και ένα τηγάνι! Αφού είδε ότι οι δουλειές του πήγαιναν καλά, τότε αποφάσισε να ανοίξει το εργαστήρι στο κέντρο της Αθήνας.

 

IMG_8248.JPG

Εσένα τι σε ώθησε να συνεχίσεις τη Savapile;

Ήταν μια φυσική συνέχεια για μένα, αφού δούλευα όλα τα καλοκαίρια στο εργαστήρι του πατέρα μου από παιδί. Ακόμα και όταν σπούδαζα Οικονομικά & Διοίκηση Επιχειρήσεων, κάθε Παρασκευή βρισκόμουν εδώ για να βοηθήσω. Η αλήθεια είναι ότι δεν γνώριζα τότε τι ακριβώς ήθελα να κάνω επαγγελματικά.

Τι σε εμπνέει κάθε φορά που δημιουργείς;
Με εμπνέει η μόδα, οι σύγχρονες τάσεις και το ίδιο το υλικό, η ψάθα ρυζιού. Η ψάθα δυστυχώς εξαφανίζεται και μαζί και η τέχνη των ψάθινων καπέλων. Σταδιακά, με τις μεγάλες παραγωγικές μονάδες στην Κίνα τα ψάθινα καπέλα αντικαθιστούνται με εκείνα που φτιάχνονται από χαρτί.

Ποιες δυσκολίες αντιμετωπίζεις;

Ένα μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι η δυσκολία να συντηρήσουμε τις παλιές μηχανές και πρέσες. Το άλλο πρόβλημα είναι ότι αυτή η δουλειά είναι εποχική, όποτε ο προγραμματισμός της νέας παραγωγής καθυστέρει. Επιπλέον υπάρχει μια τάση στην Ελλάδα να παραγγέλνουν τελευταία στιγμή , όποτε τότε αυξάνεται πολύ ο φόρτος εργασίας στους καλοκαιρινούς μήνες.

Πώς έχει αλλάξει η Savapile τη ζωή σου;Απολαμβάνω την ελευθερία που έχω και ότι κάνω, χαίρομαι που είμαι στο εργαστήρι μου παρόλο που πολλές φορές δουλεύω νυχθημερόν.

Πώς προωθείς τη Savapile;
Τα social media είναι ένα πολύ καλό εργαλείο. Το Instagram και το Facebook είναι ένας τρόπος να έρθουν σε επαφή με τη δουλειά μου πελάτες, bloggers και στυλίστες οι οποίοι επιλέγουν τα καπέλα μου είτε για τα καταστήματά τους ή για φωτογραφίσεις περιοδικών.

Τι μήνυμα θα ήθελες να μεταφέρεις στους υπόλοιπους δημιουργούς; Τι θα τους συμβούλευες;
Να ακολουθούν το πάθος τους, να επιμένουν και να προσπαθούν πολύ εάν αγαπούν αυτό που κάνουν και τέλος να μη χάνουν την ελπίδα τους.

Πως εφαρμόζεις στη ζωή σου το Greek Island Effortless Living. Πως μπορούν οι άνθρωποι μέσα από τα καπέλα Savapile να βιώσουν αυτήν την εμπειρία;
Για μένα όλα είναι καλοκαίρι. Τα ψάθινα καπέλα ειναι η πεμπτουσία του καλοκαιριού. Το βλέπω με τους ανθρώπους που όταν δοκιμάζουν τα καπέλα στα μέσα του χειμώνα η διάθεση τους αλλάζει άμεσα.

Τα καπέλα και η ψάθα ως υλικό αποτελούν βασικό στοιχείο για ένα ανέμελο και όμορφο καλοκαίρι!

>Δείτε τα υπέροχα καπέλα Savapile