Παραίτηση από τη δουλειά; 10 ερωτήσεις που πρέπει να κάνεις

Η παραίτηση από τη δουλειά δεν είναι μια εύκολη διαδικασία, ειδικότερα όταν δεν είσαι σίγουρος για το αν είναι η σωστή ή λάθος απόφαση. Παρόλα αυτά, υπάρχουν ορισμένες ερωτήσεις που μπορείς να κάνεις στον εαυτό σου για να σιγουρευτείς πως οι επόμενες κινήσεις σου θα είναι για το καλύτερο.

Ο άνθρωπος για να προχωρήσει οφείλει να χάνει και να κερδίζει.

Ο κορωνοϊός, η καραντίνα και η νέα τάξη πραγμάτων είναι ακόμα μία αφορμή-ευκαιρία για ενδοσκόπηση και αναπροσαρμογή στις νέες απαιτήσεις στον επαγγελματικό τομέα. Ήδη από το business coaching που κάνω τους τελευταίους μήνες τα μηνύματα που δέχομαι δεν είναι ενθαρρυντικά. Σε κάποιους θα μειωθεί ο μισθός. Ενώ κάποιοι άλλοι θα χάσουν τις δουλειές τους. Ως είναι φυσικό, οι αλλαγές φέρνουν αναπόφευκτα, για κάθε εργαζόμενο, μια ανασφάλεια για το τι μέλλει γεννέσθαι. Δεν είναι τυχαίο που στις μεγαλύτερες οικονομικές κρίσεις λαμβάνονται αποφάσεις εν μια νυκτί όπως το να παρατήσει κάποιος την δουλειά του. Ωστόσο, τις περισσότερες φορές οι αποφάσεις αυτές δεν είναι αυθόρμητες αντιδράσεις αλλά μάλλον το αποτέλεσμα μιας χρονοβόρας διαδικασίας κατά την οποία η σκέψη ωριμάζει και βγάζει τα αντίστοιχα συμπεράσματα. Η όποια κρίση απλώς είναι το κερασάκι στην τούρτα που θα πυροδοτήσει αποφάσεις.

Πριν, λοιπόν, υποβάλλεις την παραίτηση σου κάνε 10 ερωτήσεις στον εαυτό σου;

1. Με ευχαριστεί το αντικείμενο της εργασίας μου;

Αυτό είναι ένα ερώτημα δύσκολο και σύνθετο ως προς την απάντησή του καθότι οι ρίζες του βρίσκονται πολύ πίσω, όταν επιλέγαμε ακόμα το αντικείμενο των σπουδών μας. Ωστόσο δεν είναι λίγες οι φορές που το αντικείμενο αλλάζει, ο άνθρωπος ξανασπουδάζει και με αυτό τον τρόπο επαναφεύρει τον εαυτό του. 

2. Έχω καλή συνεργασία με τον εργοδότη μου/ τους συναδέλφους μου; Αν όχι, τι φταίει; Μπορεί αυτή η σχέση να βελτιωθεί;

Οι σχέσεις είτε λέγονται επαγγελματικές, είτε ερωτικές, είτε φιλικές, είτε οικογενειακές είναι από τη φύση τους επικοινωνιακά χασματικές γιατί όλοι έχουμε μεγαλώσει διαφορετικά και διατηρούμε διαφορετικές προσλαμβάνουσες και αξίες. Όμως ο πολιτισμός που φέρει ο κάθε άνθρωπος τον οδηγεί στην εξομάλυνση του χάσματος αυτού και τελικά ο άνθρωπος, ως βασικά κοινωνικό ον, προσπαθεί, αγωνίζεται για την υγιή εξέλιξη των σχέσεων του. 

Αν δω ότι σε μια σχέση στην δουλειά η αντιπαράθεση έχει οξυνθεί προσπαθώ με κάθε τρόπο να την περιορίσω σε χρόνο και ένταση. Ο διάλογος (και όχι η σιωπή) είναι το καταλληλότερο εργαλείο για να ξεπεραστεί το όποιο εμπόδιο και η (συν)εργασία να επαναβαπτιστεί ως παραγωγική.

3. Είμαι ευχαριστημένος με τον μισθό μου;

Μέτρησε τα πάγια έξοδα σου. Διαχώρισε το ζην σου από το ευ ζην σου. Στη συνέχεια χώρισε τον μισθό στα τρία. Το 1/3 είναι το ενοίκιο/στεγαστικό δάνειο και οι λογαριασμοί σου, το 1/3 η διασκέδαση σου και το τελευταίο 1/3 η αποταμίευσή σου (εφόσον το εισόδημα σου το επιτρέπει).

4. Πότε έλαβα αύξηση τελευταία φορά;

Το ξέρω ότι αυτή η κουβέντα με το αφεντικό ενδεχομένως να είναι άβολη (και για τους δυο). Όμως καλό deal στην αγορά θεωρείται το deal στο οποίο και οι δύο πλευρές μένουν ευχαριστημένες. Επομένως αν δεν έχεις πάρει αύξηση τα τελευταία 2-3 χρόνια ενώ πιστεύεις ότι η εργασία σου την αξίζει τότε ίσως να έχει έρθει η ώρα να το συζητήσεις με τον εργοδότη σου.

Κατέβασε δωρεάν το e-book και βρες κατεύθυνση στην επαγγελματική σου ζωή!

5. Με ενδιαφέρει η ανέλιξη;

Αν η φιλοδοξία σου είναι να ανέβεις και να εξελιχθείς σε κάτι καλύτερο τότε λάβε υπόψη σου ότι οι καλύτερες θέσεις (με περισσότερα χρήματα) προϋποθέτουν περισσότερες ευθύνες και λιγότερο ελεύθερο χρόνο. 

6. Πώς κινείται η αγορά στον τομέα μου;

Ξεκίνα να διαβάζεις economist χθες. Μάθε για τον κόσμο που σε περιβάλλει. Πώς λειτουργούν οι επιχειρήσεις, η οικονομία; Η γνώση είναι δύναμη!

7. Υπάρχει κάτι καλύτερο εκεί έξω;

Κάνε έρευνα για τις θέσεις εργασίας στον τομέα σου. Ψάξε τις αγγελίες και το κυριότερο: επικοινώνησε τις προθέσεις σου σε φίλους και γνωστούς. Οι μεγαλύτερες ευκαιρίες έχουν σημειωθεί λόγω σωστού χρονισμού (timing) με τους κατάλληλους ανθρώπους. Συστημένος ποτέ νικημένος.

8. Έχω οικονομίες για 9-12 μήνες για τα πάγια έξοδα μου;

Αν θέλεις να ξεκουραστείς ή να κάνεις ένα MBA πριν επιστρέψεις δριμύτερος στο εργασιακό περιβάλλον βεβαιώσου ότι μπορείς να στηρίξεις τον εαυτό σου και την οικογένειά σου για τους επόμενους 9-12 μήνες. 

9. Έχω ένα υποστηρικτικό οικογενειακό /φιλικό περιβάλλον;

Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε συνοδοιπόρους στις μεγάλες αλλαγές της ζωής μας. Μην αφήσεις κανέναν να σε γεμίσει με τοξικές σκέψεις. Αν έχεις κάνει τα παραπάνω βήματα ξέρεις πολύ καλά ποιος είσαι και τι θέλεις κι επομένως ο αρνητισμός των άλλων δεν σε αφορά.

10. Έχω τακτοποιήσει τις εργασιακές εκκρεμότητές μου πριν αποχωρήσω;

Ο επαγγελματισμός σου θα φανεί στο τελευταίο χειροκρότημα. Γι’αυτό φρόντισε ό,τι project είχες αναλάβει να έρθει σε πέρας πριν αποχωρήσεις. Η υστεροφημία σου στην εταιρεία μπορεί να σε οδηγήσει σε μια καλή σύσταση ή έστω ένα καλό reference letter.

Η απόφαση το να παρατήσει κάποιος την δουλειά του ίσως να ακούγεται κάπως τρομακτική. Και πράγματι είναι ένα ρίσκο. Ωστόσο αν υπάρχει πλάνο, επιμονή και σκληρή δουλειά η πιθανότητα να ανταμειφθεί στο μέλλον ο κόπος και η προσπάθεια είναι μεγάλη και η ικανοποίηση ανεκτίμητη. Ο άνθρωπος για να προχωρήσει οφείλει να χάνει και να κερδίζει.

Αν αισθάνεσαι πώς είναι η κατάλληλη στιγμή να κάνεις το επόμενο επαγγελματικό βήμα, κλείσε μια  δωρεάν συνεδρία μαζί μας.