Θεραπεία ή Coaching: Τι ταιριάζει σε μένα;

Θεραπεία ή coaching: Τι ταιριάζει σε μένα;

Μία από τις μεγαλύτερες παρεξηγήσεις που υπάρχουν γύρω από το business ή life coaching είναι ότι πρόκειται για ένα μασκαρεμένο είδος θεραπείας. Ή ακόμα χειρότερα, θεραπεία από κάποιον που δεν είναι πιστοποιημένος. Στην πραγματικότητα το business ή life coaching είναι μία μοναδική υπηρεσία που έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει ανθρώπους που θέλουν να εξελίσσονται, ούτως ώστε να γνωρίσουν την επιτυχία και την ικανοποίηση σε οποιονδήποτε τομέα της ζωής τους. Σε αυτό το άρθρο σας παρουσιάζω μερικές από τις διαφορές μεταξύ business ή life coaching και θεραπείας αλλά κι έναν οδηγό για το πότε κάθε υπηρεσία είναι απαραίτητη.

Τι είναι θεραπεία;

Η θεραπεία, γνωστή κι ως ψυχοθεραπεία ή συμβουλευτική, είναι μια μακροχρόνια διαδικασία κατά την οποία ο πελάτης δουλεύει με έναν επαγγελματία της υγείας. Ο ψυχοθεραπευτής θα διαγνώσει και θα επιλύσει προβληματικές απόψεις, συμπεριφορές, ζητήματα σχέσεων, συναισθήματα και μερικές φορές σωματικές αντιδράσεις. Η κεντρική ιδέα πίσω από την θεραπεία είναι να επικεντρωθεί σε παλιότερα τραύματα και θέματα ούτως ώστε να αποφευχθούν αυτοκαταστροφικές συνήθειες, να διορθωθούν ή να βελτιωθούν οι σχέσεις και να δουλευτούν επίπονα συναισθήματα. Υπό αυτή την έννοια η θεραπεία επικεντρώνεται στο παρελθόν και στην ενδοσκόπηση και ανάλυση με την ελπίδα να επιλυθούν παλιότερα ζητήματα και να δημιουργηθεί ένα πιο ευτυχισμένο και σταθερό μέλλον.

Τι κάνει ο business ή life coach?

Η διαφορά μεταξύ ενός business ή life coach κι ενός θεραπευτή είναι ότι ο πρώτος “σετάρει” τους πελάτες του σε μια διαδικασία η οποία μπορεί να είναι είτε βραχυπρόθεσμη είτε μακροπρόθεσμη αντί τακτικών συναντήσεων. Στο business ή life coaching ο πελάτης δουλεύει με τον coach, ο οποίος δεν είναι επαγγελματίας της υγείας, για να αποσαφηνίσει στόχους και να αναγνωρίσει εκείνα τα εμπόδια ή τις προβληματικές συμπεριφορές ούτως ώστε να φτιάξει πλάνα ενεργοποίησης με απώτερο σκοπό να φτάσει στα επιθυμητά αποτελέσματα. Η διαδικασία του business ή life coaching εκλαμβάνει το αρχικό στάδιο του πελάτη ως ένα ούδετερο έδαφος κι από εκεί και πέρα η συμβολή του γίνεται πιο ενεργή. Ο coach διευκολύνει τον άνθρωπο να πάρει τον έλεγχο της ζωής του και να τον κάνει να ενεργοποιηθεί για να πραγματοποιήσει τους στόχους του.

Ομοιότητες και διαφορές μεταξύ των business ή life coaches και των θεραπευτών

Οι βασικές αρχές του life coaching είναι αυτές που τις διαχωρίζουν από την θεραπεία. Οι coaches δεν κάνουν διάγνωση στους πελάτες τους ενώ οι θεραπευτές διαπιστώνουν ασθένειες και παθολογίες ούτως ώστε οι ασθενείς να μπορέσουν να θεραπευτούν. Οι θεραπευτές αναλύουν το παρελθόν του πελάτη τους και το χρησιμοποιούν ως εργαλείο για να κατανοήσουν παρούσες συμπεριφορές. Οι coaches απλά αναγνωρίζουν και περιγράφουν τρέχουσες προβληματικές συμπεριφορές ούτως ώστε ο πελάτης να εργαστεί πάνω σε αυτές και να τις αλλάξει. Με άλλα λόγια οι θεραπευτές επικεντρώνονται στο “γιατί” ορισμένα μοτίβα συμπεριφοράς συμβαίνουν και οι coaches εργάζονται στο “πώς” δουλεύει κάποιος προς έναν στόχο.

Όταν παρατηρεί κάποιος τις πρακτικές ενός coach κι ενός θεραπευτή βλέπει ότι ο θεραπευτής βοηθά τον πελάτη του να εξερευνήσει το υποσυνείδητο και το ασυνείδητό του. Ο στόχος του μέσα από αυτή την εξερεύνηση είναι η βαθύτερη κατανόηση συμπεριφορών και μοτίβων.

Ο coach επικεντρώνεται στις ενέργειες που κάνει ο πελάτης του και τα αποτελέσματα αυτών. Ο coach υπολογίζει αφ’ενός την επιτυχία του πελάτη τους με τους δείκτες απόδοσης και αφ’ετέρου μετράει τα αποτελέσματα και τους στόχους.

Παρόλο που η θεραπεία και το life coaching μοιράζονται κάποιους κοινούς στόχους, η εργασία και οι διαδικασίες που ακολουθούνται είναι διακριτές. Και οι δύο ωστόσο, ενεργοποιούν τους πελάτες να κάνουν θετικές αλλαγές στη ζωή τους και να γίνουν πιο παραγωγικοί. Αν εξαιρέσουμε τους ψυχικά άρρωστους, πολλοί υγιείς άνθρωποι θα αναζητήσουν τις υπηρεσίες και των δύο. Οι θεραπευτές μπορεί να δουλέψουν κατά καιρούς με συγκεκριμένα αποτελέσματα στο κεφάλι τους, όπως για παράδειγμα η διακοπή μιας προβληματικής συμπεριφοράς.

Κατέβασε δωρεάν το e-book και βρες κατεύθυνση στην επαγγελματική σου ζωή!


Με ποιον πρέπει να δουλέψω; Με τον θεραπευτή ή με τον coach;

Η απόφαση για το ποιον θα αναζητήσεις είναι εν τέλει προσωπική. Θα βοηθούσε αν φανταζόσουν τον εαυτό σου να προετοιμαζόταν για να ανέβει ένα βουνό. Θα μπορούσες να προσλάβεις έναν οδηγό ή έναν γιατρό. Ποιον από τους δύο θα έπαιρνες; Ποιος θα σε βοηθούσε περισσότερο σε αυτό το ταξίδι σου;

Αν σωματικά δεν είσαι καλά ή αν είναι επικίνδυνο να σκαρφαλώσεις τότε ο οδηγός δεν θα σου κάνει καλό. Θα πρέπει να είσαι σε μια βάση καλής υγείας πριν δοκιμάσεις να ανέβεις το βουνό. Οπότε αν δεν είσαι καλά θα πρέπει να δεις έναν γιατρό πριν αναμειχθείς με αυτή την πρόκληση. Παρόλα αυτά αν είσαι υγιής και το μόνο που χρειάζεσαι είναι κάποιος που να σε βοηθήσει με την στρατηγική του σκαρφαλώματος κουβαλώντας όλες τις προμήθειες και βρίσκοντας την καλύτερη διαδρομή τότε ο οδηγός είναι η καλύτερη σου επιλογή.

Στο παραπάνω παράδειγμα ο γιατρός είναι ο θεραπευτής. Εκείνος/η θα σε κάνει καλά για να μπορέσεις αργότερα να έρθεις αντιμέτωπος με τις προκλήσεις της ζωής ανακαλύπτοντας το πνευματικό και συναισθηματικό σου ευ ζην. Ο οδηγός είναι ο coach. Αυτός/ή έχει την εξειδικευμένη γνώση της ορειβασίας και μπορεί να σε βοηθήσει να φτάσεις στην κορυφή.

Ο Business ή Life Coach σε βοηθά στο να:

  • Αποσαφηνίζεις και να πραγματοποιείς προσωπικούς και επαγγελματικούς στόχους

  • Δημιουργείς επιχειρηματικά πλάνα

  • Εργάζεσαι πάνω στην βελτίωση των επικοινωνιακών σου δεξιοτήτων

  • Πετυχαίνεις οικονομική ανεξαρτησία και ασφάλεια

  • Ισορροπείς την επαγγελματική με την προσωπική ζωή

  • Να κάνεις start-ups ή να αναπτύσσεις την υπάρχουσα επιχείρησή σου 

Ο Θεραπευτής σε βοηθά στο να:

  • Αναρρώσεις από κάποιο παλαιότερο τραύμα

  • Ανακαλύψεις γιατί περασμένες σχέσεις (επαγγελματικές ή προσωπικές) υπήρξαν καταστροφικές

  • Δουλέψεις την κατάθλιψη ή το άγχος που μπορεί να επηρεάζουν τη δουλειά σου ή το σπίτι σου

  • Επιβιώσεις από επίπονες καταστάσεις όπως ένα διαζύγιο ή τον χαμό κάποιου αγαπημένου προσώπου

Αν και οι θεραπευτές και οι coaches βοηθούν περιστασιακά πελάτες με τα ίδια προβλήματα, η εργασία τους δεν είναι ίδια. Είναι πολύ σημαντικό να ξέρεις τι είδους βοήθεια χρειάζεσαι σε σχέση με τις ανάγκες σου. Το business ή life coaching δεν είναι μια βερσιόν θεραπείας. Είναι ένας δυναμικός κλάδος που έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει και να εμπνεύσει τους ανθρώπους να επιτύχουν περισσότερα από αυτά που νομίζουν ότι μπορούν.