3 Μυστικά για το πώς πρέπει να συστήνεσαι επιτυχημένα ως δημιουργός!

PHOTO KALIFOS

PHOTO KALIFOS

Ένα από τα πρώτα πράγματα που δουλεύω με τους πελάτες μου στα προγράμματα Creative Business Coaching είναι ο τρόπος που συστήνονται ως επαγγελματίες. 

Οι περισσότεροι άνθρωποι που ασχολούνται με το δημιουργικό χώρο αντιμετωπίζουν δυσκολία στο να συστηθούν επαγγελματικά.

Η δημιουργικότητα είναι ανεξάντλητη και έχει άπειρες εφαρμογές σε διαφορετικούς τομείς, το να την περιγράψεις με σύντομο τρόπο σε έναν άνθρωπο αποτελεί πρόκληση.

Ακόμα θυμάμαι τον πρώτο καιρό που προσπαθούσα να εξηγήσω τι ακριβώς κάνει ένας coach και ότι δεν είμαι ψυχολόγος ή σύμβουλος ή ψυχαναλύτρια. Από τις πιο διασκεδαστικές στιγμές στην καριέρα μου, ήταν όταν έπρεπε να εξηγήσω στον πατέρα της καλύτερης μου φίλης με τι ασχολούμαι...(!)

Γιατί λοιπόν, είναι σημαντικό να μπορείς να συστήνεις τον εαυτό σου ως επαγγελματία; 

Είναι σημαντικό επειδή σου προσφέρει ένα συγκεκριμένο πλαίσιο μέσα στο οποίο αισθάνεσαι αυτοπεποίθηση για να περιγράψεις με ευκολία τι ακριβώς κάνεις. Επιπλέον κάθε φορά που συστήνεσαι και μιλάς για τη δουλειά σου,  αυξάνεις τις πιθανότητες να ιντριγκάρεις τον συνομιλητή σου να μάθει περισσότερα για σένα και εν δυνάμει να γίνει νέος πελάτης ή να δημιουργηθεί μια νέα ενδιαφέρουσα συνεργασία.

Ένας από τους βασικούς κανόνες marketing είναι ο εξής: όσο πιο επικοινωνιακος/η είσαι, τόσο οι υπηρεσίες ή τα προϊόντα σου γίνονται γνωστά και αυξάνεις τις πιθανότητες επιτυχίας.

Υπάρχουν 3 απλά μυστικά για να μπορείς να μιλήσεις για τη δουλειά σου και να συστήσεις τον εαυτό σου ως επαγγελματία δημιουργό, με τον πιο αυθεντικό τρόπο.

#1 Αυθεντικότητα. 

Μίλησε για το ποιος/α είσαι και με τι ασχολείσαι μέσα από τον αυθεντικό σου εαυτό. Όπως εκφράζεσαι ελεύθερα όταν δημιουργείς, το ίδιο κάνε και όταν συνομιλείς ή συστήνεσαι επαγγελματικά. Η αυθεντικότητα ξεχωρίζει και έλκει τους ανθρώπους. Ειδικά τώρα, σε έναν κόσμο με υπερβολικά πολλές πληροφορίες, η αρχέγονη ανθρώπινη τάση για αναζήτησή της αυθεντικότητας είναι πιο έντονη από ποτέ.

Σημείωση: Εάν είσαι πιο εσωστρεφής, δεν χρειάζεται να εξωτερικεύεις περισσότερα από όσα θέλεις.

#2 My Why & What

Για να μπορείς να υποστηρίξεις την αυθεντικότητα σου, θα πρέπει να έχεις πολύ ξεκάθαρη εικόνα σχετικά με το τι ακριβώς κάνεις και γιατί.

Κάνε λοιπόν κάτι απλό, σημείωσε σε ένα χαρτί με κεφαλαία γράμματα τις λέξεις "ΓΙΑΤΙ" και "ΤΙ" και απάντησε στα έξης 2 ερωτήματα: 

-Για ποιο λόγο δημιουργώ; 

-Τι δημιουργώ ή (τι προσφέρω); 

(η άσκηση αυτή θα σε ενδυναμώσει και θα αποκτήσεις σαφήνεια ως προς την επαγγελματική σου ταυτότητα)

#3 My Business Identity

Εδώ θα χρειαστείς τις δημιουργικές σου ικανότητες. Πάρε ένα χαρτί ή σχεδίασε στον υπολογιστή μια επαγγελματική κάρτα (μπορείς να την κατασκευάσεις όπως εσύ θέλεις).

Αφού δημιουργήσεις το εικαστικό συμπλήρωσε στην μπροστινή όψη το όνομα σου. Με βάση τα παραπάνω που σημείωσες (why & what), ποια ιδιότητα θα συμπλήρωνες κάτω από το όνομα σου; Παίξε με τις λέξεις και όταν αισθανθείς ότι το βρήκες, τότε είσαι έτοιμος/η να κατακτήσεις οποιονδήποτε συνομιλητή και να εκπλήξεις τον εαυτό σου, με αυτή τη μικρή αλλά τόσο σημαντική ανακάλυψη. 

Η επιτυχία μπορεί να έρθει με απλό και φυσικό τρόπο, το θέμα είναι να είσαι έτοιμος/η να ξεκινήσεις.