Πώς να αντιμετωπίσεις έναν κακό προϊστάμενο!

Το να έχεις έναν κακό προϊστάμενο αποτελεί μια πολύ δύσκολη κατάσταση που πρέπει να αντιμετωπίζεις καθημερινά.

Πιθανόν όταν προσλήφθηκες να είχες χαρεί ιδιαίτερα, χωρίς να γνωρίζεις ποιο στυλ μάνατζμεντ υπήρχε στην εταιρεία.

Πώς όμως αντιμετωπίζεις έναν bossy/αυταρχικό manager; Βασικά έχεις τρεις επιλογές. Να το διαχειριστείς, να παραιτηθείς ή να προσαρμόσεις το στυλ σου για να ταιριάξει με αυτό της εταιρείας. Το τι θα αποφασίσεις εξαρτάται από πάρα πολλούς παράγοντες και είναι μια καθαρά προσωπική απόφαση. 

Παρόλο που στην καρδιά σου αυτό που πραγματικά θέλεις είναι να φύγεις και να συνεχίσεις σε έναν διαφορετικό χώρο εργασίας, μη τοξικό, αλλά να μην είναι εφικτό στην παρούσα φάση, δες παρακάτω πως μπορείς να διαχειριστείς εναν τοξικό manager.

Εξέλιξε τις ικανότητες σου

Δούλεψε και επιμορφώσου για να εξελίξεις τις ικανότητες σου. Αυτό θα σου προσφέρει περισσότερες γνώσεις και θα ενισχύσει την αυτοπεποίθηση σου στον χώρο εργασίας. 

Δες τον ως αδύναμο κρίκο

Αντί να θυμώνεις μαζί του όταν  είναι υπερβολικά απαιτητικός, αγενής ή ξεπερνά τα όρια, δες τον από μια διαφορετική οπτική. Οι άνθρωποι με αυταρχική συμπεριφορά συνήθως είναι τρομερά ανασφαλείς και για αυτό αναζητούν πάση θυσία να έχουν τον έλεγχο.

Την επόμενη φορά που θα δείξει τα “δόντια” του αντιμετώπισε τον ως έναν αδύναμο άνθρωπο που αναζητεί την αυτοαξία του μόνο μέσα από το να κυριαρχεί στους άλλους.

Επικοινώνησε σωστά

Οποιοσδήποτε δύσκολος προϊστάμενος που συνεχίζει την κακή συμπεριφορά για μεγάλα διαστήματα αξίζει πραγματικά την συμπάθεια σου περισσότερο από το θυμό σου. Αγωνίζονται και δεν ξέρουν πώς να το διορθώσουν. Ίσως μπορείς να τους καθοδηγήσεις ευγενικά και επαγγελματικά, χωρίς να το γνωρίζουν φυσικά. 

Αναζήτησε την αλληλεγγύη

Χρειάζεσαι κάποιον να μιλήσεις για αυτό που συμβαίνει, κάποιος με τον οποίο μπορείς να μοιραστείς τι περνάς. Κάποιος που θα σε ακούσει και θα σε καταλάβει. Ένα από τα πιο εξουθενωτικά συναισθήματα είναι η αίσθηση της απομόνωσης όταν έχεις καθημερινή επαφή με μια τοξική κατάσταση. Συζήτησε το με ένα μέλος της οικογένειας ή ίσως και με κάποιον από τον ίδιο χώρο εργασίας. 

Και εάν οι συμπεριφορές συνεχίζουν έχεις το δικαίωμα να απευθυνθείς στον ανώτερο του και να συζητήσεις για το συγκεκριμένο πρόβλημα και να ζητήσεις λύση.

 Μην το παίρνεις προσωπικά

Μόλις συνειδητοποιήσεις ότι δεν προκαλείς εσύ αυτές τις αντιδράσεις, προσπάθησε να μην παίρνεις τις επιθέσεις τους προσωπικά. Σταμάτησε να κατηγορείς τον εαυτό σου. Τα τοξικά άτομα μπορούν να σε κάνουν να αισθανθείς πολύ άσχημα. Αυτό δεν είναι δικό σου λάθος. Σε πολλές περιπτώσεις δεν υπάρχει τίποτα που μπορείς να κάνεις για να πετύχεις σε αυτή την κατάσταση, εκτός από το να αποχωρήσεις από αυτήν. Και η έξοδος δεν σημαίνει αποτυχία ή ήττα, είναι απλά επιβίωση.

Popi Xx

Your Coach!