blog-kalifos.jpg

Πως η συμπόνια προς τον εαυτό σου οδηγεί στην επιτυχία.

Γνωρίζεις ότι υπάρχουν συγκεκριμένες συμπεριφορές που μπορεί να μας σταματούν από το να πετύχουμε αυτό που ονειρευόμαστε; 

Ποιες είναι αυτές;

Συνήθεις συμπεριφορές που μας αποσπούν από τη δημιουργικότητα, την ικανότητα να ονειρευόμαστε κάτι μεγαλύτερο, την επίτευξη των στόχων μας και την επιτυχία είναι: η σκληρή αυτοκριτική, οι αρνητικές σκέψεις, η συνεχής αμφισβήτηση και η έλλειψη αυτο-συμπόνιας. Στο τελευταίο θα σταθούμε ιδιαίτερα στο σημερινό άρθρο.

Τη σημασία της Αυτο-συμπόνιας (self-compassion) στην προσωπική και επαγγελματική μας ζωή επισημαίνει στην έρευνά της η Dr Kristin Neff.

H συμπόνια για τον εαυτό σου, δεν διαφέρει πραγματικά από το να έχεις συμπόνια για τους άλλους. Όταν συμπονάμε κάποιον προσφέρουμε καλοσύνη, κατανόηση για όταν αποτυγχάνει ή κάνει λάθη, δεν κάνουμε σκληρή κριτική και προσπαθούμε να τον υποστηρίξουμε με πρακτικούς τρόπους. Τέλος, όταν αισθάνεσαι συμπόνια, σημαίνει ότι συνειδητοποιείς ότι η αποτυχία και η ατέλεια είναι μέρος της κοινής ανθρώπινης εμπειρίας.

Η αυτο-συμπόνια προϋποθέτει ότι ενεργείς με τον ίδιο τρόπο προς εσένα όταν αντιμετωπίζεις δυσκολίες ή αποτυγχάνεις σε ένα εγχείρημα. Αντί λοιπόν να γίνεις για άλλη μια φορά σκληρή με τον εαυτό σου, η Dr Neff προτείνει να σταματήσεις και να πεις "αυτό είναι πραγματικά δύσκολο τώρα, πώς μπορώ να ηρεμήσω και να με φροντίσω αυτή τη στιγμή;”

Ίσως το πιο σημαντικό,  είναι ότι με αυτό τον τρόπο τιμάς και αποδέχεσαι την ανθρώπινη φύση σου. Η αλήθεια είναι πως πολλές φορές η ζωή δεν κυλά όπως ακριβώς επιθυμούμε. Στην διαδρομή μας βιώνουμε απογοητεύσεις, υπάρχουν απώλειες, κάνουμε λάθη και αποτυγχάνουμε. Αυτή είναι η ανθρώπινη κατάσταση, μια πραγματικότητα που μοιραζόμαστε όλοι μας. Όσο περισσότερο ανοίγεις την καρδιά σου σε αυτήν την πραγματικότητα αντί να αγωνίζεσαι εναντίον της, δοκίμασε να εξασκήσεις τη συμπόνια για σένα προσωπικά και για όλους τους συνανθρώπους σου.

Διαβάστε κάποιες χρήσιμες ασκήσεις που προτείνει η Dr Neff για να ενσωματώσουμε την αυτο-συμπόνια στην καθημερινή μας ζωή.

 

Φέρσου σαν εσύ να είσαι η καλύτερή σου φίλη.

Πώς θα αντιμετώπιζες έναν φίλο;

Σε ένα φύλλο χαρτιού απάντησε στις ακόλουθες ερωτήσεις:

Πρώτα, σκέψου στιγμές που ένας στενός σου φίλος μπορεί να αισθάνθηκε πολύ άσχημα για τον εαυτό του ή πραγματικά να αγωνίζεται στη ζωή του για κάποιο συγκεκριμένο λόγο. Πώς θα απαντούσες στον φίλο σου σε αυτή την κατάσταση; Κατέγραψε τι κάνεις συνήθως, τι λες και σημείωσε τον τόνο στον οποίο συνήθως μιλάς στους φίλους σου.

Τώρα σκέψου στιγμές που αισθάνεσαι άσχημα ή αγωνίζεσαι. Πώς απαντάς συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις; Κατέγραψε τι κάνεις συνήθως, τι λες και σημείωσε τον τόνο με τον οποίο συνήθως μιλάς στον εαυτό σου.

Παρατήρησες διαφορές; Αν ναι, αναρωτήσου γιατί. Ποιοι παράγοντες ή φόβοι μπαίνουν στο παιχνίδι που σε οδηγούν να αντιμετωπίζεις εσένα και τους άλλους τόσο διαφορετικά;

Σημείωσε πως νομίζεις ότι τα πράγματα μπορεί να αλλάξουν αν απαντήσεις, με τον ίδιο τρόπο που θα απαντούσες σε έναν φίλο σου, όταν θα αντιμετώπιζε μια δύσκολη φάση στην προσωπική ή επαγγελματική του ζωή.

 

Άλλαξε τον εσωτερικό σου διάλογο

Αυτή η άσκηση θα πρέπει να γίνει μέσα σε λίγες εβδομάδες και μακροπρόθεσμα θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο συνδέεσαι με τον εαυτό σου.

Το πρώτο βήμα είναι να παρατηρήσεις πότε κάνεις σκληρή αυτοκριτική. Για κάποιους αυτή η εσωτερική φωνή είναι τόσο συνηθισμένη με αποτέλεσμα να μην μπορούν να την αναγνωρίσουν με ευκολία.

Παρατήρησε τις αρνητικές λέξεις που χρησιμοποιείς και εντόπισε τον εσωτερικό σου κριτή.

Για παράδειγμα, μόλις ολοκλήρωσες κάτι σημαντικό στη δουλειά σου και παρατήρησες ότι κάτι πήγε λάθος. Μήπως εμφανίζονται στο μυαλό σου λέξεις όπως, “τι ανόητη που είμαι” ή “πάλι δεν τα κατάφερα” ή “είμαι ανεπαρκής” κλπ;

Πραγματικά προσπάθησε να αποκτήσεις μια σαφή αίσθηση του πώς μιλάς εσωτερικά.

Tώρα κάνε μια προσπάθεια να μαλακώσεις την αυτοκριτική σου φωνή αλλά να το κάνεις με συμπόνια. Μίλα στον εαυτό σου όπως θα μίλαγες σε έναν φίλο σου που αντιμετωπίζει μια δυσκολία ή βιώνει μια μικρή αποτυχία, τι θα του έλεγες;

Μίλα υποστηρικτικά σα να είναι ο καλύτερος σου φίλος, μίλα του με αγάπη, φροντίδα και συμπόνια.

 

Προσδιόρισε αυτό που πραγματικά θέλεις

Σκέψου τους τρόπους με τους οποίους μπορείς να χρησιμοποιήσεις την αυτοκριτική ως κίνητρο.

Υπάρχει κάποιο προσωπικό χαρακτηριστικό που επικρίνεις εσένα όπως, (είμαι πολύ αναβλητική, είμαι τεμπέλα, είμαι πάρα πολύ παρορμητική, κλπ.); Εάν ναι, πρώτα προσπάθησε να το αναγνωρίσεις και δώσε χώρο να το αισθανθείς και να σε συμπονέσεις. Στη συνέχεια, προσπάθησε να επαναπροσδιορίσεις τον εσωτερικό σου διάλογο, ώστε να είναι πιο ενθαρρυντικός και υποστηρικτικός.

Να θυμάσαι πάντα ότι αν θέλεις πραγματικά να παρακινηθείς για να κάνεις αλλαγές, η αγάπη είναι πιο ισχυρή από το φόβο. Η αυτο-συμπόνια οδηγεί στην ψυχική ανθεκτικότητα, η οποία αποτελεί βασικό στοιχείο για τη μακροπρόθεσμη ολοκλήρωση και την επίτευξη των στόχων σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο.

 

Πηγή: Dr Kristin Neff