Τι είναι το Coaching και τι κάνει ένας coach;

Αναρωτιέσαι τι είναι το coaching, πόσοι διαφορετικοί τύποι coaches υπάρχουν, πως μπορεί να σε βοηθήσουν, πως γίνονται οι συνεδρίες και τι ακριβώς κάνει ένας coach; Αυτές οι πληροφορίες θα σε βοηθήσουν να καταλάβεις και να κατανοήσεις καλύτερα το coaching και τις μορφές του, καθώς επίσης και για να επιλέξεις την κατάλληλη για εσένα.

Όλοι χρειαζόμαστε λίγη βοήθεια κάποιες φορές, ειδικά όταν πρόκειται για την αυτο-ανακάλυψη του εαυτού μας, τα τοξικά εργασιακά περιβάλλοντα, την διαχείριση και την οργάνωση της επιχείρησης μας, ή ακόμα και όταν αναζητούμε τρόπους για να επαναφέρουμε την αυτοπεποίθηση μας.

Για κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε, έχουμε την δυνατότητα να ζητήσουμε βοήθεια - και εδώ έρχεται ένας coach. Έχοντας στο πλάι μας έναν coach να μας καθοδηγεί, να μας συμβουλεύει και να μας βοηθάει να βρίσκουμε λύσεις σε περίπλοκες προκλήσεις, έχουμε την δυνατότητα να εστιάσουμε μόνο στα σημαντικά, σημειώνοντας έτσι μεγάλη πρόοδο στην επίτευξη των στόχων μας.

Το μοναδικό πράγμα που έχουμε να κάνουμε, είναι να βρούμε τον κατάλληλο coach για εμάς και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε. Παρακάτω, περιγράφουμε αναλυτικά όλους τους τύπους coaching που υπάρχουν, έτσι ώστε να βρεις τον κατάλληλο για εσένα.

Βασικοί τύποι Coaching και Coaches

Οποιοδήποτε και αν είναι το πρόβλημα ή οι προκλήσεις που αντιμετωπίζεις, υπάρχει και ένας coach που μπορεί να σε αναλάβει για να σε βοηθήσει και να σε καθοδηγήσει. Παρακάτω, αναλύουμε τους βασικότερους και σημαντικότερους τύπους από coaches, έχοντας πάντα στο μυαλό μας πως δεν λειτουργούν όλοι οι coaches με τον ίδιο τρόπο. Κάποιοι έχουν ειδικευτεί σε διαφορετικούς τομείς, ενώ άλλοι εστιάζουν σε συγκεκριμένους τύπους coaching. Για παράδειγμα, στην Kalifos εστιάζουμε και ειδικευόμαστε πάνω στο Business coaching, το Career coaching και το Leadership coaching.

Business Coaching / Coach

Το business coaching είναι μια δημιουργική διαδικασία με σκοπό την εξέλιξη μιας υφιστάμενης ή μιας νέας επιχείρησης. Με εξειδικευμένη μεθοδολογία, το business coaching «γεφυρώνει» το σημείο στο οποίο βρίσκεται τώρα η επιχείρηση με το σημείο που οραματίζεται ο επιχειρηματίας να φτάσει. Σε αντίθεση με το mentoring, το οποίο αρκετοί θεωρούν πως είναι παρόμοιο με το business coaching, το πρώτο εστιάζει στις συμβουλές, ενώ το δεύτερο στο προσωπικό επαγγελματικό όραμα, στην οργάνωση και την εκτέλεση των σχεδίων για την επιτυχία μιας επιχείρησης. Ο business coach αναλαμβάνει να σε βοηθήσει να καθορίσεις τους στόχους σου, να κατανοήσεις το όραμα που έχεις για την επιχείρηση σου και να βάλεις σε εκκίνηση μια σειρά από στρατηγικές, που είναι σημαντικές για την άνοδο της επιχείρησης σου.

Διάβασε περισσότερες πληροφορίες για το Business coaching.

Leadership Coaching / Coach

Για να περιγράψουμε το leadership coaching, συχνά χρησιμοποιούσε λέξεις όπως η συνεργασία, η υποστήριξη και η καθοδήγηση. Τα τρία βασικά “συστατικά” που περιλαμβάνει μια σχέση μεταξύ ενός leadership coach και ενός ηγέτη. Ένας leadership coach θα σε καθοδηγήσει στο να αναδείξεις το καλύτερο στον εαυτό σου αλλά και να ανυψώσεις την ομάδα σου, βάζοντας στόχους και δημιουργώντας αποτελεσματικά πλάνα και σχέδια δράσης. Οποιαδήποτε και αν είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζεις στο εργασιακό σου περιβαλλον, δεν χρειάζεται να τα αντιμετωπίσεις μόνος σου, καθώς μέσω του leadership coaching θα έχεις την δυνατότητα να δεις σημαντική βελτίωση, ενώ παράλληλα θα έχεις έναν coach να σε καθοδηγεί.

Διάβασε περισσότερες πληροφορίες για το Leadership coaching.

Career Coaching / Coach

Το career coaching (αλλιώς γνωστό και ως συμβουλευτική σταδιοδρομίας ή επαγγελματική συμβουλευτική ή ακόμα και επαγγελματικός προσανατολισμός) εστιάζει στην προσωπική επαγγελματική ανάπτυξη, στην αλλαγή επαγγέλματος, στην δημιουργία στόχων, στο να σε βοηθήσει ώστε να ανακαλύψεις την ιδανική καριέρα για εσένα αλλά και για να δημιουργήσεις το κατάλληλο σχέδιο δράσης. Αν αντιμετωπίζεις προβλήματα με τα εργασιακά σου, η επιχείρηση σου δεν προχωράει έτσι όπως το είχες σχεδιάσει αρχικά, θέλεις να αλλάξεις επάγγελμα ή να βελτιώσεις την δουλειά σου, αισθάνεσαι απογοητευμένος/νη με την τρέχουσα επαγγελματική σου κατάσταση και ούτω καθεξής, τότε μέσω του career coaching θα έχεις την δυνατότητα να τα αλλάξεις όλα αυτά και να ξεκινήσεις να βλέπεις τα αποτελέσματα που τόσο επιθυμείς.

Διάβασε περισσότερες πληροφορίες για το Career coaching.

Life Coaching / Coach

Αν και το Life coaching έχει αρκετές υπό-ενότητες, στοχεύει στο να βοηθάει τους ανθρώπους να εντοπίσουν τα εμπόδια που τους κρατάνε απ' το να επιτύχουν τους στόχους τους. Οι life coaches παρέχουν σημαντική βοήθεια στο να εντοπίζουμε και να βρίσκουμε αποτελεσματικούς τρόπους για να επιλύουμε κάθε πρόκληση. Μπορούμε να βρούμε life coaches για να μας βοηθήσουν με θέματα που ξεκινάνε από τον εθισμό, την πνευματικότητα, την αθλητική προπόνηση, την υγεία, την διαχείριση ενός διαζυγίου έως και για εργασιακά προβλήματα, την αυτό-βελτίωση και την βελτίωση των δεξιοτήτων μας. Αν παρόλα αυτά αντιμετωπίζουμε προκλήσεις πάνω σε συγκεκριμένα θέματα, όπως για παράδειγμα την αδυναμία του να ηγηθούμε μια ομάδα ανθρώπων σε ένα εργασιακό περιβάλλον, τότε απευθυνόμαστε σε έναν leadership coach. Όταν αντιμετωπίζουμε προβλήματα με την επιχείρηση μας, βρισκόμαστε σε τοξικό εργασιακό περιβάλλον ή θέλουμε να αλλάξουμε τους μελλοντικούς μας εργασιακούς στόχους, τότε ένας business ή career coach θα μας βοηθήσει να επιτύχουμε πιο γρήγορα και εύκολα, παρέχοντας καθοδήγηση και δημιουργώντας αποτελεσματικά πλάνα δράσης.

Τι είναι το coaching;

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να καταλάβουμε και να κατανοήσουμε τη σημασία του coaching είναι μέσω των αθλημάτων. Για να μπορεί ένας αθλητής να παραμένει σε φόρμα, να βλέπει συνεχής βελτίωση και να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά, συχνά έχει έναν coach ο οποίος τον καθοδηγεί και τον βοηθάει.

Το coaching υπάρχει για να υποστηρίζει κάθε άνθρωπο σε κάθε επίπεδο, αλλά είναι ιδανικό για να μας βοηθάει στην αυτο-βελτίωση, μια από τις μεγαλύτερες δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε οι περισσότεροι. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την επίλυση διάφορων προκλήσεων, που καλούνται να διαχειριστούν οι ηγέτες, επαγγελματίες και επιχειρήσεις. Επιπλέον, το coaching μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ενίσχυση της αυτοπεποίθησης και την επίτευξη των στόχων που θέτουμε τόσο στα εργασιακά όσο και στην προσωπική μας ζωή.

Με πιο απλά λόγια, το coaching σε βοηθάει να ανακαλύψεις όλες τις δυνατότητες σου και να μεγιστοποιήσεις τις αποδόσεις σου, σε οτιδήποτε και αν είναι αυτό που κάνεις. Θα σε βοηθήσει να εστιάσεις στα σημαντικά ζητήματα, να αλλάξεις τον τρόπο σκέψης σου, να δεις τα πράγματα από διαφορετική οπτική γωνία και να γίνεις η καλύτερη έκδοση του εαυτού σου.

Η διαφορά μεταξύ ενός coach και ενός ψυχοθεραπευτή

Παρόλο που κάθε άνθρωπος έχει την δυνατότητα να συνδυάσει το coaching με την ψυχοθεραπεία, λαμβάνοντας έτσι τα οφέλη και από τα δύο μέρη, είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως αυτά τα δύο επαγγέλματα είναι διαφορετικά και εξυπηρετούν διαφορετικούς σκοπούς.

Για παράδειγμα, οι ψυχοθεραπευτές είναι αδειοδοτημένοι επαγγελματίες ψυχικής υγείας. Ένας coach, από την άλλη πλευρά, θα σε βοηθήσει στην επιτυχία των στόχων σου, θα σε καθοδηγεί και θα δημιουργεί πλάνα δράσης και, ως εκ τούτου, δεν πρέπει να τον θεωρούμε ως υποκατάστατο ενός ψυχοθεραπευτή.

Σε κάθε περίπτωση, προτείνεται να συζητήσεις με τον coach ή τον ψυχοθεραπευτή σου για τα προβλήματα που αντιμετωπίζεις, έτσι ώστε να σε καθοδηγήσουν για το που πρέπει να εστιάσεις και σε ποιον πρέπει να απευθυνθείς. Οι coaches - συμπεριλαμβανομένων και των life coaches - δεν μπορούν να μας βοηθήσουν σε ευαίσθητα θέματα που αφορούν την ψυχική μας υγεία, αλλά είναι η ιδανική λύση όταν πρόκειται για θέματα που αφορούν την ειδικότητα τους.

Πως γίνονται οι συνεδρίες με έναν coach;

Αν και κάθε coach λειτουργεί διαφορετικά, στην Kalifos πραγματοποιούμε τις συνεδρίες μας είτε σε δικό μας γραφείο, είτε online μέσω του Skype, Facebook Messenger, Microsoft Teams ή οποιοδήποτε άλλο πρόγραμμα εξυπηρετεί καλύτερα τον πελάτη. Ωστόσο, δεν συμβαίνει το ίδιο για τις δωρεάν συνεδρίες, οι οποίες πραγματοποιούνται προς το παρόν μόνο online. Τέλος, οι μέρες και οι ώρες των επόμενων συνεδριών θα κανονιστεί κατόπιν επικοινωνίας, καθώς κατανοούμε πως κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικό πρόγραμμα και υποχρεώσεις.

Πως μπορώ να κλείσω μια δωρεάν coaching συνεδρία;

Για να ξεκινήσεις, μπορείς να κλείσεις μια δωρεάν coaching συνεργασία, διάρκειας 30 λεπτών, επιλέγοντας τις ημέρες και τις ώρες που σε βολεύουν.

Κλείσε μια δωρεάν συνεδρία!

Μπορείς επίσης να επικοινωνήσεις μαζί μας στην περίπτωση που δεν σε εξυπηρετούν οι διαφορετικές ημέρες και ώρες, χρησιμοποιώντας την διαθέσιμη φόρμα επικοινωνίας ή τις πληροφορίες μας.

POPI DIMITROPOULOUComment